U bent hier

Robotisering, automatisering en artificiële intelligentie zijn brandend acteeel en niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Uit een nieuwe bevraging van de Vrije Universiteit Brussel blijkt nu dat de meeste Belgen intelligente technologieën omarmen en zien als een hulpmiddel in hun dagelijkse leven. Slechts een minderheid gelooft ook dat robots menselijke relaties of eigenschappen kunnen invullen, zoals vriendschap. De resultaten worden bekend gemaakt in de aanloop naar de boeklancering van “Homo Roboticus”, waarin meer dan vijftig VUB-wetenschappers hun antwoord geven op prangende vraagstukken over hoe robots en mens kunnen samenleven. Onder andere prof. Michel Maus, prof. Ann Jacobs, prof. Romain Meeussen en prof. Bram Vanderborght werkten mee aan het boek.

 

Lees ook:

Zult u uw job verliezen aan een robot? (VRT-video De Afspraak)
Worden Robots ooit onze vrienden (VRT NWS).
Hoe bang is de Belg voor robots (Knack+)
Wanneer vervangen we onze vrienden door robots? (Knack)
Een robot als vriend? Voor 1 op 3 Belgen kan het (De Morgen+)
Gaat u uw job verliezen door robots? (HLN)
VUB-studie: 7 op de 10 Belgen voorstander van artificiële intelligentie (Bruzz)
VUB-studie: 7 op de 10 Belgen voorstander van robots en artificiële intelligentie (Knack)
Samenleven met robots, hoe moeten we dat doen? (De Morgen+)

 

Het project “Homo Roboticus” werd vorig jaar binnen de VUB opgericht om vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines en onderzoek na te denken over de relatie tussen mens, robotica en articifiële intelligentie in de samenleving. Begin februari wordt ook het gelijknamig boek gelanceerd - dat onder meer ingaat op vragen als ‘kan ik een robot als collega krijgen’ of ‘kan ik verliefd worden op een robot’ – en daarom peilde de VUB bij meer dan 1000 belgen naar hoe zijn tegenover robotica en AI staan. Wat blijkt? De meerderheid vindt robots en AI een goede zaak omdat ze routinetaken op het werk of in het huishouden kunnen overnemen. Ruim 8 op de 10 vinden robots zelfs noodzakelijk om taken te doen die te gevaarlijk of zwaar is voor mensen. Meer dan de helft denkt ook dat een robot zijn job kan uitvoeren. Tegelijk vrezen ook 2 op 3 Belgen dat er door robots en AI er meer jobs zullen verdwijnen dan er nieuwe zullen bijkomen. 

 

Menselijke factor
Verder is ruim de helft van de Belgen is geen voorstander van het idee dat robots of AI zelf een waardeoordeel moeten vellen. Slechts 1 op 3 gelooft dat er ooit diepe vriendschappen kunnen ontstaan tussen mens en robot. Een kwart geeft daarentegen aan dat hij wel bevriend zou kunnen zijn met een robot, op voorwaarde dat die emoties herkent en kan tonen. 4 op 10 denken dat robots een slechte invloed op kinderen kunnen hebben. Een derde van de ondervraagden vindt dat seks met een robot gelijk staat aan overspel.  Tot slot willen de bevraagden ook dat robots en AI hun privacy respecteren: slechts 31% vindt dat robots die in hun huis aanwezig zijn de informatie die ze daar verzamelen mogen delen met derden.

 

Homo Roboticus
Op donderdag 7 februari 2019 stellen prof. Michel Maus, prof. Lynn Tytgat, prof. An Jacobs, prof. Romain Meeussen en prof. Bram Vanderborght het boek “Homo Roboticus” voor. In dit werk gaan meer dan 50 VUB-academici uit verschillende domeinen in op prangende vragen over de rol van robotisering in onze maatschappij. U bent van harte uitgenodigd op de perspreview op 7/2 in De Munt in Brussel, waarop het VUB-team het boek in primeur aan u voorstelt. U kan ook kennis maken met de zogenaamde ‘seksrobot’ en andere baanbrekende roboticatoepassingen. http://homo-roboticus.be/

 

Ontdek alle artikels rond Homo Roboticus op VUB Today: