U bent hier

Vanaf 2020 starten VUB, UGent en VRT met een nieuwe leerstoel. Deze leerstoel beantwoordt aan de oproep van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle om in te zetten op wetenschappelijke innovatie. Dat heeft Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de VRT, donderdag 12 december gezegd tijdens het mediacongres Media Fast Forward in Brussel. VUB-professor Karen Donders is leerstoelhouder.

 

Lees meer over de leerstoel ‘Media in een samenleving in transitie’

 

Lembrechts schoot het evenement ‘Media fast Forward’ donderdagochtend op gang. In zijn welkomstwoord had hij het onder meer over het thema polarisatie, de visie van de VRT op de Vlaamse samenleving en de opdracht van de openbare omroep.

 

Aan het einde van zijn toespraak had hij nog een kleine primeur in petto. Lembrechts kondigde aan dat de VRT vanaf volgend jaar een leerstoel opzet bij de VUB en de UGent. “De VUB zal via toegepast academisch onderzoek bekijken hoe een mediaorganisatie zich het beste positioneert in een wijzigende maatschappelijke en economische context”, legde Lembrechts uit. “Via de UGent krijgen we dan weer uitgebreidere toegang tot het digimeter onderzoek, als ondersteuning van de jaarlijkse VRT-trendanalyse. UGent wil die trends in de maatschappij en het medialandschap ook kaderen in een breder perspectief.”

 

De lancering van de leerstoel, met de titel “Samenleving in transitie”, is voorzien voor 10 februari 2020. “Het is de bedoeling dat onderzoekers en studenten aan de twee universiteiten tijd vrijmaken om na te denken over de maatschappelijke rol van de media, zowel de openbare omroep als de commerciële media”, legt Wouter Quartier, strategiemanager van de VRT, uit. “Voorts gaan ze onderzoeken welke verdienmodellen er zijn voor de media vandaag.”

 

Het academisch werk wordt aan de VUB begeleid door professor Karen Donders en aan de UGent door professoren Tom Evens en Lieven De Marez. “Het is de bedoeling dat ze tot een grondige analyse van de mediasector in Vlaanderen komen en de mediabedrijven helpen om keuzes te maken”, aldus Quartier.

 

Volgens Lembrechts is de openbare omroep “opgetogen” over de academische samenwerkingen. “We hechten er bijzonder veel belang aan om de bevindingen van deze onderzoeken te delen met onze stakeholders”, besloot de topman van de VRT.

 

Lees meer over de leerstoel ‘Media in een samenleving in transitie’

Professor Karen Donders is leerstoelhouder