U bent hier

Vandaag vindt aan de Vrije Universiteit Brussel de VUB Wetenschapsshow over fotonica plaats. Het is de laatste dag van het tweedaagse event. De Wetenschapsshow is een spectaculaire show die jongeren op een leuke manier warm maakt voor wetenschap en techniek. Een team van enthousiaste doctoraatsstudenten van onderzoeksgroep VUB B-PHOT neemt de studenten mee op een interactieve reis door de wereld van de lichttechnologie. Verschillende demonstraties brengen de scholieren van de oorsprong van licht en fotonen naar lasers, naar de manipulatie van licht tot optische vezels voor datacommunicatie of voor medische beeldvormingstoepassingen zoals endoscopie. Weersvrouw Sabine Hagedoren zal dit jaar de presentatie van de show op zich nemen.

The VUB Science Show on photonics is a spectacular show that gives young minds insight in the potential of science and engineering in an entertaining way. A team of enthusiastic PhD researchers from VUB B-PHOT takes the students for an interactive journey into the world of light technology. In half a day, multiple demonstrations bring them from the origin of light and photons to lasers, from the manipulation of light to optical fibers for data communication or for medical imaging applications such as endoscopy.

Photonics Science Show VUB B-PHOT

Fotonica combineert moderne fysica met toegepaste technologieën. Tijdens de show nemen studenten deel aan experimenten op het podium. Een uitdagende quiz test hun kennis aan het einde van elke demonstratie en de winnaar wordt aan het einde beloond met een verrassing.

 

Om 1500 jonge studenten uit 38 middelbare scholen de gelegenheid te bieden om fotonica te ontdekken, organiseert VUB B-PHOT 3 shows van elk een halve dag. Op het afzonderlijke “Girls & Boys” congres nemen congresstudenten deel aan praktische workshops over zonne-energie met een bootrace, over laser-gebaseerde spionagesystemen, oefenen ze hun schildertalent met licht en creëren zelf hologrammen. Dit jaar kunnen de studenten ook hun kennis testen tijdens het Wetenschapsspel op de VUB Campus en krijgen ze een verfrissende kijk op natuurkunde tijdens een bezoek aan het ‘Experimentarium’ aan de ULB.

VUB PhD-studenten in volle actie

De Wetenschapsshow is al aan zijn 8e editie toe. De 7 voorgaande shows werden met succes voorgesteld voor in totaal 7000 studenten. De show wilt toekomstige ingenieurs inspireren om de wetenschap en technologie van fotonica te bestuderen om zelf nieuwe technologieën uit te vinden, zoals LED-schermen met ultrahoge definitie, 3D-laserprojectiesystemen, Augmented en Virtual Reality-headsets, zelfrijdende auto’s, duurzame energie, humanoïde robotica, bio-engineering en medische toepassingen.

 

Bekijk onze video-teaser op deze site voor een eerste indruk van deze unieke ervaring!

 

VUB B-PHOT is door UNESCO uitgenodigd om deze Wetenschapsshow uit te voeren tijdens het kick-off Flagship Event (# IDL18) in Parijs ter gelegenheid van de allereerste “Internationale Dag van het Licht” op 16 mei 2018.