U bent hier

Het team rechtenstudenten van de VUB won de Jessup pleitcompetitie in België en stoot door naar de internationale rondes.

Op zaterdag 18 februari 2017 vond in de kantoren van het advocatenkantoor White & Case LLP te Brussel de nationale ronde van de prestigieuze, Amerikaanse Ph. C. Jessup International Law Moot Court Competition plaats. Het team van de Vrije Universiteit Brussel versloeg de andere deelnemers met glans.

 

Het team van de VUB (Maxine Claes, Charlotte De Waele, Isabelle Fontignie, Paulien Natens en Evert Van Baelen) onder leiding van coach Karen Janssens nam het op tegen KULeuven en UGent. Het verslaan van de twee andere universiteiten leverde een ticket op voor de internationale rondes in Washington D.C. in april. Verder won Evert Van Baelen nog de prijs van de ‘Best Oralist’ en kreeg Isabelle Fontignie een individuele erkenning van de jury voor haar retorisch talent.

 

De studenten werkten onder intensieve begeleiding van hun coach maandenlang aan de schriftelijke stukken, die in de vorm van conclusies op 13 januari 2017 ingediend werden ter beoordeling door een internationale jury. Na de examens van het eerste semester vlogen ze er meteen in om ook de mondelinge pleidooien zo goed mogelijk voor te bereiden.

 

De studenten zijn afkomstig uit de 2e Master en de Master na Master Internationaal en Europees Recht. Coach Karen Janssens nam zelf nog deel aan Jessup in 2013 en won toen met haar team onder leiding van Lien Mampaey de prijs voor de ‘Best Memorial’ (schriftelijke stukken).

 

De Jessup competitie

De Jessup pleitcompetitie in internationaal recht is de ‘Rolls Royce’ onder de studentenpleitcompetities. Meer dan 600 teams nemen wereldwijd deel. Het is de ultieme kans voor studenten internationaal recht om hun theoretische kennis om te zetten in de praktijk. Jessup kaart steeds actuele problemen aan in het internationaal recht. De case is steeds zeer complex en is dan ook een enorme intellectuele uitdaging voor de studenten. Dit jaar gaat de zaak over ‘the use of shared (water) resources’, ‘the protection of shared cultural heritage’ en ‘compensation for refugee flows’.

 

Voor meer informatie over de opleiding Rechten aan de Vrije Universiteit Brussel kan u terecht op de opleidingspagina.