U bent hier

Prof. Dr. em. Franz Bingen vertelt wat het VUBorkest zo bijzonder maakt.

Het nieuwe academiejaar wordt overal nog volop gevierd en dat is bij het Symfonisch orkest van de Vrije Universiteit Brussel niet anders. Zij zijn klaar om het nieuwe seizoen goed in te zetten met een reeks van originele en eigenzinnige muzikale concerten. Het VUBorkest staat onder leiding van Jurgen Wayenberg en is meer dan enkel een orkest. Het is een hechte gemeenschap waarin studenten, personeelsleden, alumni en sympathisanten bijeen gebracht worden om meer uit hun instrument te halen. Professor em. Franz Bingen vertelt ons wat het VUBorkest zo bijzonder maakt. 

 

Prof. Dr. em. Franz Bingen is niet alleen verbonden aan de vakgroep Wiskunde van de Vrije Universiteit Brussel, maar ook aan het Symfonisch orkest van de VUB. Hij maakt reeds twintig jaar deel uit van het VUBorkest als cellist en is nog lang niet uitgespeeld. Het orkest stelt elk jaar een programma op punt dat vier of vijf keer in Brussel en Vlaanderen wordt uitgevoerd.

Elk concert start met een eigenaardig ritueel waarin de muzikanten zich moeten aanpassen aan de hoboïst van dienst. “Een groep van eensgezinde (of eensgestemde) muzikanten luidt veel mooier dan evenveel solisten, dankzij onder meer de intense inzet van Jurgen. Dat vraagt ook hard werk en veel discipline van de orkestleden, kwaliteiten die niet meer zo populair zijn”, zegt professor Bingen vastberaden.

VUBorkest zoekt met muziek en woord naar vaste waarden die in die verandering kunnen meegenomen worden.
-
Prof. Dr. em. Franz Bingen

Het repertoire van het VUBorkest kan je op z’n minst gevarieerd noemen: “Van klassieke tot hedendaagse muziek in al haar vormen zoals film- en toneelmuziek en zelfs minimalistische muziek”, zegt professor Bingen. Vrijheid, samenhorigheid en de toekomst vormen hierin belangrijke waarden.

 

Dit jaar is het thema van de nieuwe concertreeks ‘Planeet Aarde’ en wil het orkest de voortdurend veranderende wereld muzikaal weergeven. Professor Bingen vertelt welke rol wij als mens hier hebben: “Al miljarden jaren neemt de aarde deel aan de beweging van sterren en planeten. Op die tijdschaal zijn wij aardbewoners er nog maar kort. Toch bepalen we mee wat er groeit en bloeit en proberen we onze wereld te veranderen en te verbeteren. VUBorkest zoekt met muziek en woord naar vaste waarden die in die verandering kunnen meegenomen worden.”

 

Nog deze maand starten de eerste nieuwe concerten van het VUBorkest. Je kan alle info over het orkest, hun programma en tickets op hun website terugvinden. Studenten en personeelsleden kunnen bovendien via de website een vrijkaart bestellen met de respectievelijke codes VUBSTU en VUBPER. Het VUBorkest kijkt alvast uit naar jouw komst!