Volgens de resultaten van het onderzoek ‘Opinion Health, Millennials and Contraception’ (juni 2016) vergat 78% van de ondervraagde vrouwen de pil minstens één keer in het voorbije jaar. Maar liefst 39% vergat ze zelfs de maand voorafgaand aan de bevraging.
 
Het vergeten van de pil komt vaker voor dan andere vergeetachtigheden zoals je GSM niet opladen, je sleutels laten slingeren of de wekker zetten. Het drukke leven van de millennial en (studie)stress worden genoemd als oorzaken. Grote veranderingen zoals een nieuwe werk of studie, een verhuizing, een nieuwe relatie of het einde van een relatie doen het stressniveau stijgen. Dit klinkt allemaal heel bekend in studentenoren.

Meer opties dan enkel de pil
 
“Anticonceptie gaat natuurlijk veel verder dan de pil”, vertelt Anne. “Je hebt heel wat heel efficiënte ‘fit en forget’ voorbehoedsmiddelen zoals een spiraaltje of implantaat. De prikpil, pil, vaginale ring of pleister zijn doeltreffende opties. Condooms zijn belangrijk om heel andere redenen, maar zijn als voorbehoedsmiddel toch minder efficiënt, vooral omdat koppels het moeilijk vinden om het steeds te gebruiken. Coïtus interruptus en periodieke onthouding zijn nog wat minder efficiënt, vooral omdat er meestal verkeerd gerekend wordt.”
 
Pilmoeheid en apps
 
Het vergeten van de pil is echter niet het enige aandachtspunt op World Contraception Day. “We merken dat vrouwen na enkele jaren pilmoe zijn en soms hun toevlucht zoeken tot apps. Veel van die apps zijn niet betrouwbaar en niet gevalideerd door wetenschappelijk onderzoek, met alle ongeplande zwangerschappen vandien. Eén zweedse app werd wel wetenschappelijk onderzocht en geeft vrij goede resultaten: “Natural cycles”.
 
Mythes over anticonceptie en vruchtbaarheid
 
Daarnaast bestaan er nog steeds heel wat mythes rond anticonceptie. “Geen enkele anticonceptie vermindert de kans op een latere zwangerschap”, weerlegt Anne alvast de meest hardnekkige mythe. “Leeftijd en infecties, voornamelijk SOA’s, kunnen de eileiders aantasten, maar  anticonceptie, de pil, dus niet. Tegenwoordig laten wel veel vrouwen hun vruchtbare jaren voorbijgaan, waardoor zij nadien naar een fertiliteitscentrum moeten".
 
Voorkomen is beter dan genezen, maar bij ongeplande zwangerschap kan  Sjerp-Dilemma-VUB ook helpen. Anne en haar team zet zich aan de VUB al jaren in voor het recht op abortus, zwangerschapsbeëindiging. Dit staat helaas nog steeds in het strafwetboek. Op 30 september vindt daarom op de VUB een colloquium plaats “Abortus uit het strafwetboek schrappen”.
 
Meer info en vragen
 
Studenten met vragen over anticonceptie of ongeplande zwangerschappen kunnen terecht bij Sjerp-Dilemma-VUB. Ook bij CAW Brussel, het centrum voor algemeen welzijnswerk vlakbij de campus, kan je terecht met vragen over deze thematiek.