U bent hier

Deze week is het internationale week van de vrijwilliger. Met dit initiatief wil het Vlaamse Steunpunt Vrijwilligerswerk de 750.000 vrijwilligers die Vlaanderen rijk is in de bloemetjes zetten. Ook aan de VUB lopen er een pak rond, en in deze internationale week van de vrijwilliger stellen we er een aantal voor. Vandaag is het de beurt aan Niels Vanspauwen, betrokken bij het project Basketbal in de straten van La Paz. 

Niels Vanspauwen, vrijwilliger en VUB-student: "Het doel is via sport jongeren aanzetten de straat te verlaten."

Opleiding?
Master in de Klinische Psychologie: Levens- en ontwikkelingspsychologie

 

Welk(e) vrijwilligersproject(en) organiseer/steun jij?
Ik ben betrokken in het project, ‘basketbal in de straten van La Paz’.

 

Wat houdt dat precies in? Wat doen jullie precies?
In La Paz hebben wij een basketbalschool opgericht met als doel via de sport mee te bewegen met de wereld van de straat. Het geeft ons de mogelijkheid hun persoonlijke keuzes te respecteren terwijl een team van plaatselijke psychologen (ondersteund door studenten van de psychologie en de agogische wetenschappen) in staan voor het bieden van de nodige psychosociale ondersteuning.

 

Het doel is dus via de sport de jongeren aan te zetten, en hun te versterken in hun eigen keuze, om de straat te verlaten. Voor mij persoonlijk is de wijze waarop omgegaan wordt met de jongeren van groot belang. Wij hebben immers geleerd dat de straat voor hun vrijheid symboliseert en daar proberen wij zoveel mogelijk rekening mee te houden in onze aanpak. Wij vertrekken in dit project vanuit het idee dat de combinatie van sport en teamwork aanzet tot een gezondere levensstijl, weg van de risico’s van de straat.

 

Het project staat onder leiding van Gerrit Ron (voorzitter van Wolfpack  Antwerp) en Daniela Rivero (expert in het straatwerk, docente aan de Boliviaanse universiteit en ex-speelster in het nationale team van Bolivia).

 

Hoelang doe je al aan vrijwilligerswerk?
Alles samen toch al twee jaar.

 

Hoeveel tijd per maand spendeer je hieraan?
Het verloopt wat variabel. Zo komen wij een tot twee keer per maand samen, maar er is natuurlijk ook heel wat voorbereidingswerk. Momenteel zijn wij het bezoek van een Boliviaanse jongerengroep aan België aan het voorbereiden. Het bezoek maakt onderdeel uit van een uitwisseling tussen België en Bolivië. De groep zal hier een kortdurende coach-opleiding krijgen, maar we werken ook rond andere thema’s, zodat zij mee hun schouders onder de lokale werking kunnen gaan zetten in Bolivië zelf.

 

Waarom doe je aan vrijwilligerswerk?
In de eerste plaats is Bolivia voor mij een bijzonder land waar ik enorm veel geleerd heb. Ik blijf er dan ook graag nauw bij betrokken. Verder heb ik geleerd dat wanneer individuen zich samen inspannen, er ontzettend grote zaken gerealiseerd kunnen worden. En een van de beste manieren om dat te doen is vrijwilligerswerk.  

 

Wat haal je persoonlijk uit vrijwilligerswerk?
Ik vind het belangrijk om mij te blijven oriënteren in sociale projecten. Dat houdt je perspectief breed. Verder is het gewoon een toffe ervaring om samen te werken met anderen waarbij het om het goede doel draait en niet om de persoonlijke beloning. En natuurlijk is er ook het clichéantwoord, dat daarom niet minder waar is: het geeft gewoon ontzettend veel voldoening.

 

Waarom zou je andere studenten aanraden aan vrijwilligerswerk te doen?
Vrijwilligerswerk houdt je verbonden met leefwerelden die mogelijk anders zijn dan die van jezelf. Zeker in de menswetenschappen is dat van belang. En zoals ik al eerder vermeldde, kun je er veel voldoening halen.

 

Waar kunnen mensen meer info over jouw project vinden?
Je leest er alles over op www.basketbalindestraten.be

 

Waar kunnen mensen toffe vrijwilligersprojecten vinden?
Voor binnen- en buitenlandse projecten raad ik aan de website 11.be in het oog te houden. Hier worden veel vacatures voor vrijwilligers op geplaatst