U bent hier

Suzanne Brouwers (Edukado), tweede van rechts

Deze week is het internationale week van de vrijwilliger. Met dit initiatief wil het Vlaamse Steunpunt Vrijwilligerswerk de 750.000 vrijwilligers die Vlaanderen rijk is in de bloemetjes zetten. Ook aan de VUB lopen er een pak rond, en in deze internationale week van de vrijwilliger stellen we er een aantal voor. Vandaag in de schijnwerpers: Suzanne Brouwers, vrijwilliger voor Edukado.

 

Opleiding? 
Burgerlijk ingenieur (Bouwkunde)

 

Welk(e) vrijwilligersproject(en) organiseer/steun jij?
Dit jaar Edukado! Verder ben ik lang actief geweest binnen de scouts. Maar ook binnen studentenverenigingen en bij het massablokken ben ik actief. Vóór ik naar de VUB kwam heb ik bovendien een jaar vrijwilligerswerk in Moldavië gedaan met EVS (European Voluntary Service).

 

Wat houdt dat precies in?
Edukado is een vzw die onderwijs gerelateerde bouwprojecten in ontwikkelingslanden uitvoert. Deze zomer gaan we een school bouwen in Malawi. Dat doen we samen met lokale aannemers. We zamelen een heel academiejaar geld in om de bouwmaterialen te kunnen betalen.

 

Hoelang doe je al aan vrijwilligerswerk?
Sinds mijn 16de. Toen werkte ik als vrijwilliger op het speelplein, maar voordien hielp ik eigenlijk ook wel al als er bijvoorbeeld een inzamelactie was bij de scouts of turnclub.

 

Hoeveel tijd per maand spendeer je hieraan?
Dit varieert van maand tot maand. Toen ik in de leiding bij de scouts zat, was dit vaak 2 halve dagen per week. Met Edukado hangt dit meer af van de periode, maar als er een grote activiteit voor de deur staat, loopt dit gemakkelijk op.

 

Waarom doe je aan vrijwilligerswerk?
Het geeft me een goed gevoel iets te doen waarvan je weet dat het anderen helpt of pleziert. Ook met medevrijwilligers creëer je een unieke vriendschap. Het toffe aan dit project is dat je ook meteen de resultaten ziet. Daar houd ik wel van als ondernemend iemand.

 

Wat haal je persoonlijk uit vrijwilligerswerk?
Het verlegt mijn grenzen, verbreedt mijn horizon en ik leer mezelf er beter door kennen.

 

Waarom zou je andere studenten aanraden aan vrijwilligerswerk te doen?
Het geeft je enorm veel voldoening als je een activiteit tot een goed einde kan brengen, je leert nieuwe mensen kennen en gaat waarschijnlijk dingen doen of beleven die je anders misschien nooit zou meemaken.

 

Waar kunnen mensen meer info over jouw project vinden?
Je leest er alles over op www.edukado.be of onze Facebookpagina.

 

Waar kunnen mensen toffe vrijwilligersprojecten vinden?
Via vrienden, familie en kennissen, op de VUB zelf en op www.vrijwilligerswerk.beyouthinaction.be en tal van andere websites.