U bent hier

"Veel dansen is beter voor je gezondheid dan op je eten leten", zegt professor Cammu in 'Van Gils & Gasten'.

Paleodieet, koolhydratenarme voeding of veel sporten: de populaire manieren om kilo’s te verliezen zijn talrijk. Maar wat werkt nu echt? Wat is de wetenschap achter al die theorieën? Gynaecoloog en professor aan de Vrije Universiteit Brussel Hendrik Cammu poogt dit alles samen te vatten in zijn nieuwe boek “Wat moet ik nu geloven, dokter? De beste versie van de waarheid over eten en bewegen”.

 

“We vinden een gezonde voeding en goed bewegen steeds belangrijker, maar verliezen de weg in de stroom van nieuwe, soms tegenstrijdige onderzoeken over voeding en beweging. Wat moeten we nu geloven? Wat is echt gezond? Dokter Hendrik Cammu gaat in Wat moet ik nu geloven, dokter? op zoek naar de beste versie van de waarheid over voeding en bewegen. Hij doorploegde alle mogelijke wetenschappelijke toptijdschriften op zoek naar bewijzen in de beste studies. Op een wetenschappelijk onderbouwde maar toegankelijke manier legt hij uit wat de rol is van voeding voor onze gezondheid en onze levensverwachting. Dit is geen dieetboek met concreet voedingsadvies, maar een heldere synthese over eten en bewegen, die de bezorgde en bewuste lezer helpt om de bomen door het bos te zien. De ‘waarheid’ over voeding, beweging en gezondheid is heel genuanceerd en vaak een kwestie van gezond verstand. ‘Met mate en gevarieerd eten blijft veruit het belangrijkste voedingsadvies.”

 

“BMI is eigenlijk flauwekul”

Rekening houden met de body mass index of BMI is volgens professor Cammu niet nodig. ”De BMI is eigenlijk redelijke flauwekul”, zei hij in Van Gils en Gasten. “Tussen 22 en 27-28 is er qua ziekte en gezondheid amper verschil. Voor oudere mensen is het zelfs beter als ze wat te veel wegen. Dan kunnen ze beter tegen schokken als ze zwaar ziek worden.”

 

Meer informatie over het boek kan u vinden op de website van uitgeverij Lannoo.