U bent hier

“We zullen grote ogen trekken, dat staat vast”, zei Frieda Van Roy, toen ze op 1 augustus samen met Thibaut Vandervelden vertrok naar Congo-Brazzaville. De twee studenten Biologie brengen voor hun masterproef de ecosysteemdiensten van het Dimonika Biosphere Reserve in kaart, een door de Unesco beschermd gebied van zo’n zevenduizend vierkante meter dat met zijn bergen en ligging aan de oceaan een unieke habitat vormt voor inheemse soorten, maar ook onder druk staat door de grote bevolkingsdichtheid. Zo is de populatie van de bedreigde westelijke laaglandgorilla door de jacht gedaald en gaat ook het bos achteruit.

 

“We zullen grote ogen trekken, dat staat vast”, zei Frieda Van Roy, toen ze op 1 augustus samen met Thibaut Vandervelden vertrok naar Congo-Brazzaville. De twee studenten biologie brengen voor hun masterproef de ecosysteemdiensten van het Dimonika Biosphere Reserve in kaart, een door de Unesco beschermd gebied van zo’n zevenduizend vierkante meter dat met zijn bergen en ligging aan de oceaan een unieke habitat vormt voor inheemse soorten, maar ook onder druk staat door de grote bevolkingsdichtheid. Zo is de populatie van de bedreigde westelijke laaglandgorilla door de jacht gedaald en gaat ook het bos achteruit.

Om hun project te financieren hebben de twee studenten  een fundraisingcampagne opgezet, waarmee ze 974 dollar opgehaald hebben, iets meer dan het vooropgezette doel van 952 dollar.

 

Frieda en Thibaut verblijven twee maanden in het gebied in westelijk Congo, in een jeugdherberg die in handen is van een familielid van Jean Hugé, post-doctoraal onderzoeker en docent aan de VUB en ULB, die het idee had voor het onderzoek. “We nemen enquêtes af van de plaatselijke bevolking en van wetenschappers die er actief zijn. We organiseren ook workshops om een beter inzicht te krijgen in wat de lokale bevolking denkt over hun bos. We proberen ook de interactie tussen bevolking en natuur in kaart te brengen”, zegt Thibaut. De bevindingen van de onderzoekers moeten leiden tot een aangepast conservatieprogramma voor het gebied en de basis leggen voor verder onderzoek.