U bent hier

Vorig jaar werd Damya Laoui, bio-ingenieur aan de VUB, door New Scientist uitgeroepen tot het grootste wetenschapstalent van Nederland én Vlaanderen. Ze werd geprezen voor haar onderzoek naar kanker, waar ze een vaccin ontwikkelde gebaseerd op immuuncellen die zich in de tumor bevinden. Dit jaar gaat New Scientist op zoek naar de opvolger van Damya Laoui. Uit de 25 genomineerden voor deze editie werden VUB-onderzoekers Margo Maex en Christophe Snoeck geselecteerd. De winnaar moet de meeste stemmen halen van de vakjury en publieksstemmen.

 

Wat onderzochten de VUB-genomineerden?

 

Margo Maex is werkzaam als biologe van het Amphibian Evolution Lab aan VUB en deed onderzoek naar de verleidingsferomonen van mannelijke watersalamanders. Hieruit bleek dat het DNA van de mannetjes wijzigde tijdens de evolutie om zich onweerstaanbaar te maken bij het vrouwelijk geslacht. De resultaten werden gepubliceerd in het toonaangevend vakblad Current Biology.

 

VUB-archeoloog Christophe Snoeck leidde een internationale groep wetenschappers en wist nieuwe bevindingen aan het licht te brengen over de bouwers van Stonehenge. Een aantal van de personen die begraven zijn op Stonehenge zijn meegekomen met de blauwe hardsteen uit de bergketen Preseli Hills in West-Wales. Dat meldde hij in het gerenommeerd vakblad Scientific Reports.

 

Stem hier op de VUB-onderzoekers vanaf dinsdag 23 april omstreeks 08u00 voor de verkiezing van ‘Wetenschapstalent van 2019’. De winnaar wordt op 31 mei bekroond tijdens New Scientist Live.