U bent hier

Vanavond ontvangen de Canadese schrijfster Djamila Benhabib en de Frans-Marokkaanse journaliste Zineb El Rhazoui de VUB/ULB Difference Day eretitel voor de vrijheid van meningsuiting tijdens de tweede editie van Difference Day, georganiseerd in het kader van de Werelddag voor de Persvrijheid. Benhabib’s laatste essay Après Charlie verscheen begin 2016.  El Rhazoui is columniste bij Charlie Hebdo. 

Tuesday 3rd of May, Canadian writer Djamila Benhabib and French/Maroccan journalist Zineb El Rhazoui were awarded the VUB/ULB Difference Day Honorary Title for the Freedom of Speech during the second edition of  Difference Day, organised in the context of the World Pres Freedom Day 2016.  Benhabib’s last essay Après Charlie was published early 2016.  El Rhazoui is columnist at Charlie Hebdo.

 

De Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel, BOZAR, Evens Foundation en iMinds zetten op 3 mei het belang van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in de kijker met een gratis reeks actuele debatten met internationale sprekers. Het hoogtepunt van de dag wordt de prijsuitreiking van drie prijzen: WAN The Golden Pen of Freedom, Press Cartoon Europe en de VUB/ULB Difference Day eretitel voor de vrijheid van meningsuiting.

Vorig jaar ging de Difference Day eretitel naar de gevangen Saudische blogger Raif Badawi. Dit jaar vallen de schrijfster Djamila Benhabib en de journaliste Zineb El Rhazoui in de prijzen omwille van “hun belangrijke bijdrage aan de bescherming en  bevordering van de vrijheid van denken en van meningsuiting in een democratische samenleving die voortdurend in verandering is”.

 

Djemila Benhabib

Djemila Benhabib werd in 1972 geboren in de Oekraïne en groeide op in Algerije. Met een Grieks-Cypriotische moeder was ze zich zeer jong bewust van de ongelijke positie van de vrouwen in haar land. In 1994 wordt haar familie ter dood veroordeeld door de islamisten en ze vluchtten naar Frankrijk. Drie jaar later trekt Djemila alleen naar Quebec, ze start er haar carrière als essayiste met Ma vie à contre-Coran, die de prijs Ecrivains francophones d’Amérique krijgt in 2009. Bij de uitgave van Les soldats d’Allah à l’assaut de l’Occident in 2012 overhandigt Charb, op dat moment directeur van Charlie Hebdo, Djemila de internationale prijs van de laïciteit. In 2013 ontvangt ze de Prix humaniste du Quebec voor L’automne des femmes arabes. Après Charlie komt uit in januari 2016. Hierin stelt ze dat de val van de grote ideologieën van de twintigste eeuw leidde tot een terugkeer van de religie in onze maatschappij. Hierdoor kwamen o.a. de vrijheid van denken en de vrije meningsuiting in het gedrang evenals de verworvenheden van vrouwen, het onderwijs enz. Door haar engagement is ze vaak het slachtoffer van fysieke bedreigingen, intimidatiecampagnes en juridische procedures vanwege islamitische groeperingen en hun aanhangers, voornamelijk in Canada.

 

Zineb El Rhazoui

Net als Benhabib is El Rhazoui (1982) afkomstig uit een gemengd gezin:  haar vader komt uit Marokko, haar moeder is Française. Van in haar jeugd stelde ze zich kritische vragen over de ondergeschikte plaats van vrouwen in de islam. Ze begon haar carrière als journaliste in Marokko en richtte verschillende prodemocratische, seculiere organisaties op. Ze werd een aantal keren gearresteerd en werd uiteindelijk het land uitgezet. Ze trok naar Parijs en werd woordvoerder van de feministische organisatie Ni Putes, ni Soumises. In 2011, n.a.v. de Arabische lente, werd ze aangeworven door het magazine Charlie Hebdo. De journaliste  werkte er o.a. mee aan artikels over de profeet Mohammed en ontvangt hierom levensbedreigingen van ISIS.  Op 7 januari 2015 ontsnapte Zineb aan de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Sindsdien wordt haar leven gedomineerd door veiligheidsmaatregelen.