U bent hier

Els Consuegra is een van de vijf laureaten van de Eos Pipet 2016. Ze toonde na analyse van een groot aantal video-opnames in de klas aan dat docenten jongens onbewust drie keer zo vaak berispen als meisjes. Leerkrachten confronteren met de beelden leidt tot het dichten van die kloof.

 

 

Leerkrachten zijn onbewust strenger voor jongens dan voor meisjes in het middelbaar onderwijs. Al geldt dat niet voor alle jongens en meisjes: zo blijven jongens met ouders van hogere beroepsstatus makkelijker onbestraft voor hun storend gedrag dan andere jongens. Dat blijkt uit onderzoek van onderwijskundige Els Consuegra aan de Vrije Universiteit Brussel.

 

Els Consuegra

Els Consuegra studeerde onderwijskun­de aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2015 promoveerde ze met haar onderzoek naar gender­discriminatie in de klas. Sinds dit jaar is ze gastprofessor aan de UGent en docent aan de lerarenopleiding van de VUB. Daarnaast is ze ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB. Ze werd genomineerd voor de Eos Pipet 2016, een bekroning voor de meest beloftevolle jonge wetenschapper.

 

Stemmen kan via de website van Eos.

 

Bron: Eos Wetenschap