U bent hier

Fysicus Vincent Ginis dong al mee voor de titel van wetenschapstalent in een wedstrijd van de Nederlandstalige New Scientist. Nu is hij ook een van de de vijf laureaten voor de EOS Pipet, de prijs waarmee het wetenschapsblad Eos de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het afgelopen jaar bekroont. De uitreiking gebeurt op 22 november.

 

 

Ginis verdiende de nominatie met zijn onderzoek naar een metamateriaal dat deeltjesversnellers aanzienlijk gevoeliger maakt. Het materiaal manipuleert in een deeltjesdetector het licht dat de doorkomst en identiteit van een deeltje verraadt – de zogenoemde Tsjerenkov-straling.

 

“Medewerkers van het CERN in Zwitserland reageerden in ieder geval al positief,” vertelt Ginis. “De ingenieurs waren erg enthousiast en vertelden me dat ze ons voorstel zullen meenemen als een nieuwe generatie detectoren binnen enkele jaren jaren gepland wordt.”

 

Naast Vincent Ginis nomineerde de vakjury ook de volgende laureaten: biologe Aurora Geerts (KU Leuven), geneticus Maarten Larmuseau (KU Leuven), biomedicus Sandra Schoors (KU Leuven) en bio-ingenieur Thomas Schaubroeck (UGent).

 

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters zal de Eos Pipet uitreiken aan de winnaar tijdens een publieksevent in Het Pand (Gent), op de Dag van de Wetenschap. Op die dag stellen de vijf laureaten er hun onderzoek voor.

Naast de Eos Pipet wordt er ook een publieksprijs uitgereikt, waarvoor iedereen op de site van de Pipetprijs zijn stem kan uitbrengen. De uitreiking van de publieksprijs vindt plaats tijdens hetzelfde event waarop de Eos Pipet wordt uitgereikt.