U bent hier

Dat Einstein zijn relativiteitstheorie ontwikkelde tijdens tweede zit vraagt mogelijk enige korrel zout, maar mijn goede oma maakte wel een terecht punt in haar fantasierijke arsenaal aan motivatiespeech: eerste zit halen is relatief. Wie het sluw en sereen aanpakt, kan er zelfs een positieve ervaring van maken met heel wat extra ingeslepen kennis. Enkele handige tips.

 

Het eerste wapenfeit na je deliberatie is het downloaden van je puntenblad in de SelfService. Dit is je officiële resultaat. Hoe je dat doet, staat uitgelegd in onze ‘post-examen toolkit’ op MY.VUB.

 

Elke faculteit organiseert ook examenfeedback. Zorg dat je er bent om je examen te bespreken: van je eigen fouten leer je het meest.

 

Wie minder dan 60% van zijn vakken geslaagd is na de eerste zittijd, of zijn of haar bindende voorwaarden niet heeft gehaald, zal een mail ontvangen van de VUB-studiebegeleiding. Hierin staan de studievoortgangsregels aan de VUB nog eens uitgelegd, en hoe je de VUB-studiebegeleiding kan contacteren.  

 

Als je deze zomer de VUB nodig hebt, check dan best eerst de aangepaste openingsuren op MY.VUB. Hou er ook rekening mee dat ook proffen recht hebben op wat vakantie. Je maakt dus best duidelijke afspraken met je promotor, en houdt die absoluut noodzakelijk e-mail best niet voor de valreep. De VUB-studiebegeleiding blijft de hele zomer open. Zij kunnen je individueel coachen in hoe je tweede zit best aanpakt.

 

Afhankelijk van het aantal vakken, maak je best nu al een globale planning om je startpunt correct in te schatten. Dat is je laatste wapenfeit van eerste zit. Daarna gaat de riem eraf en tot de - met jezelf- afgesproken datum laat je jouw studies helemaal los. Je zorgt ervoor dat je zo veel mogelijk ontspant. Je herexamens even vergeten is het beste wat je dan kan doen.

 

Pump-up bootcamp begin augustus 

 

Voor sommige studenten is begin augustus de start, anderen zijn al een tijdje terug aan het blokken. Op 1, 2 en 3 augustus organiseert de VUB-studiebegeleiding voor het eerst ook tijdens de zomer hun examenworkshops. Elke dag kan je jezelf gedurende twee uur laten ‘tunen’ voor extra rendement.

 

Op 1 augustus is er de workshop ‘examenvaardigheden’. Tijdens deze workshop leer je hoe je een examen optimaal voorbereidt, maar krijg je ook specifieke tips per examenvorm: mondeling, schriftelijk, meerkeuze, …. Je leert hoe je best examens maakt en je komt te weten hoe je het best mogelijke resultaat puurt uit je opgeslagen kennis.

 

Wie last heeft van stress of black-outs kan tenslotte op 2 augustus terecht in de workshop ‘Examenstress, leer te ontspannen’. In deze workshop leer je hoe je via specifieke ontspanningsoefeningen baas blijft over jezelf, en je stress onder controle houdt. Je kan deze workshop optioneel uitbreiden naar individuele training voor bijvoorbeeld faalangst.

 

Op 3 augustus is er dan de workshop ‘examenplanning’. Hier leer je heel concreet de komende anderhalve maand in een efficiënt schema gieten. Planning is alles: je garantie op succes én op een comfortabele examenperiode met voldoende ontspanning.

 

Nadien is het aan jou. Ook in tweede zit kan je massablokken op de campus, en blijft de VUB-studiebegeleiding op post.

Veel succes.

Inschrijven voor de workshops via MY.VUB: