U bent hier

VUB alumna Viona Rijsbosch zet bij Br(ik de Brusselse student op de fiets

Het Brusselse studentenfietsevenement Marché Vélo is al aan zijn zesde editie toe. Dit jaar zet organisator Br(ik speciaal in op de verkoop van goedkope tweedehands stadsfietsen. Wie al een stalen ros berijdt, kan zijn dierbare tweewieler pimpen of herstellen. Nadien volgt met ‘Ride The Night’ een fluorescerende fietsparade doorheen de stad. Viona Rijsbosch, projectmedewerker mobiliteit bij Br(ik, geeft uitleg.

On Wednesday March 23 students can buy their student bike at Marché Vélo (Beursschouwburg, 4-7:30pm). The sixth edition of this animated market of second hand bikes focuses on city bikes particularly. Afterwards there is a 10k fluorescent bike tour through the Brussels city dusk.    

“Marché Vélo wil studenten aan hun eigen fiets helpen. Dit jaar bieden we naast goedkope tweedehandsfietsen en de hippe, sportieve tweewielers die we vorig jaar al hadden, bewust ook extra veel stadsmodellen aan.”, vertelt Viona. “Maar Marché Vélo is natuurlijk veel meer. Het is een treffen voor Brusselse fietsers met randanimatie en mogelijkheden om je geliefde rijtuig eens goed in de watten te laten leggen. Of om je eigen reparatieskills op te krikken.”

 

Dit jaar is er ook ‘Ride The Night’.

“Dat klopt. Om (het gebrek van) de zichtbaarheid van de fietser in het Brusselse straatbeeld te benadrukken, maken we een fietstocht van een tiental kilometer door de stad. We hullen alle deelnemers in een fluojasje en voorzien hen van licht en reflectoren. De deelnemers van onze lichtgevende ‘parade on wheels’ kunnen proeven hoe het is om in het donker door Brussel fietsen.”

 

Viona zelf weet dat intussen al zeer goed. Tijdens haar studies Agogische Wetenschappen aan de VUB (2008 tot 2012) werd ze een fervente stadsfietser. Ook tijdens haar internationale master European Urban Cultures (POLIS) in Brussel, Tilburg, Manchester en Tallinn probeerde ze deze goede gewoonte voort te zetten. In haar thesis vergeleek ze Brussel en Tallinn als fietsstad. Op de allereerste Marché Vélo in 2013 kwam ze in contact met studentenservicedesk Br(ik en een vrijwillige stage leidde naar haar huidige job. Daarin brengt ze haar eigen passie voor de fiets over op de nieuwe studentengeneratie in haar wielsporen.

 

Welke projecten doet Br(ikBike nog naast de Marché Vélo?

“Op onze website vind je uitgewerkte studentenroutes in kaart en video. We verzamelen er ook alle info over Brusselse fietswinkels, -ateliers en –organisaties en geven tips en tricks. In de loop van de lente plaatsen we ook fietsherstelzuilen op verschillende campussen. In het najaar willen we starten met fietsverhuur voor studenten en sluiten we aan bij een project van Pro Velo, waarin ervaren stadsfietsers beginners begeleiden.”

 

 

Wat is er zo speciaal aan fietsen in Brussel?

“Fietsen kan je dag én nacht. Het is niet alleen de meest efficiënte en snelste manier om je door de stad te verplaatsen, het is ook een leuke manier om de stad te ontdekken. Steeds meer studenten beginnen dat te beseffen, fietsen in Brussel zit dan ook enorm in de lift. Ikzelf geniet van fietsen in de stad. Het is avontuurlijker en geeft me energie.”

 

23.03.2016 @ Beursschouwburg Brussel
Marché Vélo, 16:00 – 19:30
Ride The Night, 19:30 – 21:30

 

Meer info:

http://brik.be/brikbike
https://brik.be/marchevelo
https://brik.be/marche-velo-ride-the-night/