U bent hier

De huldiging van sponsors en subsidiegevers van het nieuwe VUB-zwembad op 16 september.

Eind juni 2016 sloot het VUB-zwembad voor een grondige en noodzakelijke renovatie. Op vrijdag 16 september, enkele miljoenen euro’s en maanden verder, bedankten we de sponsors en subsidiegevers met een evenement. Sponsoren is nog steeds mogelijk via deze link.

 

Na 25 jaar intensief gebruik was het zwembad van de Vrije Universiteit Brussel aan renovatie toe. Daar hangt uiteraard een serieus prijskaartje aan vast. De universiteit bedankte vandaag al haar sponsors en subsidiegevers, zonder wie het nodige bedrag van 7,8 miljoen euro nooit bereikt zou kunnen worden. Sponsoren is nog steeds mogelijk via deze link.

 

 

Het nieuwe zwembad

Het nieuwe zwembad zal bestaan uit een ‘main pool’ van 25m en een ‘teaching pool’ van 13m met verstelbare bodem. Ook komen er vier grote kleedkamers, vier familiekleedkamers en 30 individuele kamers. 

Het zwembad werd ontworpen om het sporten voor iedereen aangenaam te maken, zoals voor mindervaliden en mensen van verschillende etnische achtergronden.

Rector Paul De Knop is de opdrachthouder voor onder andere dit nieuwe zwembad, waarmee de VUB wil beantwoorden aan het tekort aan zwemaccommodaties in Brussel. Ook deelt de universiteit graag haar kennis en knowhow in verband met veiligheid en leren zwemmen. Deze sociale en educatieve rollen zijn belangrijk voor de universiteit.

“Brussel kampt met een ernstig tekort aan zwembaden. Ook na de uren geraken veel kinderen niet in een zwembad, omdat sommige ouders niet de verplaatsingsmiddelen hebben. Ons project heeft dus een belangrijke sociale doelstelling binnen Brussel” - Helena Wittock, coördinator zwembad project.

 

“We willen ervoor zorgen dat alle kinderen kunnen zwemmen met hun school.”
-
Helena Wittock, coördinator zwembad project

Op de huldiging waren er ook foodtrucks aanwezig.

Het oude zwembad in afbraak.

Het gerstenat vloeide rijkelijk...

Een speech van de -toen nog- rector Paul De Knop kon ook niet ontbreken.

Een volle zaal tijdens de speeches.

Ook de nieuwe huisstijl werd nog eens in de verf gezet.

Het U-residence gebouw

Diensthoofd Sport & Beweging Dirk Van De Wiele benadrukt dat de focus blijft liggen op het ‘leren zwemmen’ en niet op het recreatieve. In dit kader start de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie ook een zwemschool op onder leiding van prof. Dr. Kristine De Martelaer.

 

Huldiging

Het event “Stewardship Building the Future – Zwembad” ging door op vrijdag 16 september in U-Residence, campus Etterbeek. De ontvangst met hapjes ging van start om 17u30 en het officiële programma om 18u30.  De gasten kregen die avond eerst een beeld van de toekomstige campus geschetst. Maar er werd vooral een hulde gebracht aan de partners en schenkers van het nieuwe VUB zwembad.  

 

Programma

18u30 tot 19u30

 

 

•    Hugo Thienpont, vicerector Innovatie en valorisatie: het Innovatiebeleid van de VUB 
•    Film VUB2020 
•    Paul De Knop, rector: de bouwwerken en bouwplannen van de VUB 
•    Beelden – het oude en het nieuwe zwembad 
•    Helena Wittock, coördinator zwembad project: water voor iedereen, architectuur, toegankelijk voor mindervaliden, duurzaamheid, …. 
•    Kristine De Martelaer- professor bewegingswetenschappen en sporttraining: de nieuwe zwemschool SwiMove 
•    Hulde aan partners en schenkers van het zwembad

 

 

Aansluitend kon een bezoek worden gebracht aan de Memory Lane, met beelden van de VUB campus vroeger en nu. Ook de oude studentenkoten konden worden bezocht.