Je bent als het ware met de ogen dicht in het water gesprongen. Wist je werkelijk niet waar je aan begon? 
Ben De Brucker: “Hoe het zou uitpakken, dat wisten we inderdaad niet. In die zin was het een beetje een gok. Maar ik en enkele medestudenten geneeskunde - ik was toen nog student - voelden aan de vooravond van ons professioneel leven wel de nood om meer te weten te komen over aspecten van het doktersberoep die tijdens onze opleiding minder aan bod waren gekomen. Arts zijn is immers veel meer dan alleen beslagen zijn in geneeskunde. Je moet ook manager zijn, en communicator. Plus je wordt geconfronteerd met financiële, ethische en maatschappelijke vraagstukken. Daarom zijn we gestart met Medische Wereld: om die lacune in te vullen.”
 
Het symposium was in de eerste plaats gericht tot studenten dan? 
Ben De Brucker: “Inderdaad. Maar al gauw bleek dat niet alleen studenten interesse betoonden voor onze aanpak. Ook mensen uit de praktijk - en zelfs mensen die maar zijdelings met de praktijk te maken krijgen - vonden hun gading in ons programma. Ook bij hen bleek de zucht groot naar meer kennis over zaken zoals administratieve geplogenheden, riziv, mutualiteiten en noem verder maar op. Daarom trokken we het symposium al vanaf het tweede jaar open en veranderden we de naam naar het bredere ‘Medische Wereld’.”

We moeten mensen op de wachtlijst zetten


Waarna het effectief groter werd ook. 
Ben De Brucker: “Zo is het. Jaar na jaar stegen de aantallen. Dit jaar zijn er zelfs 1200 mensen ingeschreven. We moeten zelfs mensen op de wachtlijst zetten, omdat we hier op de Brussels Health Campus geen ruimte hebben die groot genoeg is.”
 
Misschien moet je verhuizen naar een andere plaats? 
Ben De Brucker: “Dat staat niet op het programma. Wij willen absoluut de band behouden met UZ Brussel en de VUB - ook al omdat de campus een mooie en praktische omgeving is. Bovendien is het niet zo erg dat de plaatsen beperkt zijn, want zo houden we het wat exclusief ook (lacht). Een andere reden is dat er heel veel studenten betrokken zijn bij Medische Wereld. Daardoor kunnen we voor de organisatie van het symposium jaarlijks een beroep doen op nieuwe krachten. Een deel van de studenten groeit ook door naar het vast bestuur. Hoe dan ook, hun medewerking is echt cruciaal en we zijn ze er erg dankbaar voor. Want je mag niet vergeten dat degenen die van in het begin bij Medische Wereld betrokken waren ondertussen in de praktijk staan. We doen met andere woorden al het werk voor het symposium tussen en na de uren, en ‘s weekends. En ik kan je verzekeren, een symposium met 1200 gasten, dat is een hoop werk, zeker voor de non-profit organisatie die we zijn. Maar zoals gezegd: we kunnen gelukkig op de hulp van veel enthousiastelingen rekenen.” 


De grote variatie in het programma is onze kracht


Wie bepaalt de thema’s die op Medische Wereld aan bod komen? Want dat zijn er elk jaar toch heel wat. 
Ben De Brucker: “Ja, het is waar, er zit elk jaar veel variatie in ons programma. Dat was ook van in het begin de bedoeling: het laatste wat we wilden zijn, was het zoveelste congres over een specifiek medisch thema, zoals bijvoorbeeld over diabetes of een andere ziekte. Dat laten we over aan de specialisten. We spitsen ons zoals gezegd toe op de bredere, maatschappelijke problematieken waarmee artsen te maken krijgen. Daar zit onze sterkte, dat is de reden van ons succes. Wat de keuze van thema’s betreft, daar beginnen we al mee in september/november. Tegen die tijd hebben we meestal al heel wat suggesties binnengekregen, van medewerkers aan het congres, maar ook via feedback van de deelnemers. Die bespreken we dan allemaal in een vast comité en met het wetenschappelijk comité, waarin ook Marc Noppen, gedelegeerd bestuurder van UZ Brussel, en Peter In ‘t Veld, decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB, zetelen.”
 
Zo te horen blijft de samenwerking met het UZ en de VUB sterk. 
Ben De Brucker: “Er is een héél sterke samenwerking tussen de VUB en Medische Wereld en natuurlijk ook met het UZ. Zo kunnen we rekenen op de medewerking van het UZ-communicatieteam en de marcom-afdeling van de VUB. Ook VUB Fellows en zelfs ere-fellows zijn bij het symposium betrokken. Die ondersteuning wordt door ons heel sterk gewaardeerd. Aan de andere kant zijn wij natuurlijk ook een goed uithangbord voor het UZ en de VUB. Iedereen weet dat Medische Wereld op de campus van Jette plaatsvindt, dat het symposium plaatsvindt in het universitair ziekenhuis van Brussel. Ook op onze affiches plaatsen we steeds duidelijk de logo’s van UZ Brussel en de VUB - los van de logo’s van onze sponsors.”
 
Je hebt het zelf gezegd: de organisatie is veel werk. Hoe lang zie je je het nog volhouden als voorzitter? 
Ben De Brucker: “Op dit moment is de energie en de zin in ieder geval nog volop aanwezig. We zien dat de mensen appreciëren wat we doen, en het is heel leuk om iets op te bouwen met de jonge collega’s en aanstormende artsen. Plus je komt met heel veel verschillende mensen in contact. Natuurlijk, het is en blijft veel werk. Ik zou echt niet willen uitrekenen hoeveel uren en weekends ik ervoor moet opofferen. Maar aan alle leuke zaken is er ook een minder leuke kant. Zolang het eerste blijft overwegen, zie ik me niet afhaken.”

 

Medische Wereld 2017
Debat gezondheidszorg - Ethiek en Economie 

Met onder andere Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block
Plaats: Brussels Health Campus, Laarbeeklaan 103, 1090 Brussel
Wanneer: zaterdag 22 april 2017, van 08u00 tot 18u00
Zie hier voor meer info en het programma.