Een tekort aan maskers, een tekort aan beschermend materieel, een tekort aan tests én een bevolking die tot de kwetsbaarsten van de samenleving behoren: de woonzorgcentra staan momenteel pal in de vuurlinie van het coronavirus. Wat betekent dat voor wie er werkzaam is? Hoe slaat het personeel er zich door het dagelijkse gevecht heen? Het univer.city team van de VUB tekende op hun site de ervaringen van drie werkstudenten van de opleiding gerontologie op die voltijds verbonden zijn aan een woonzorgscentra. Bianca Verkeste, Kelly de la Ruelle en Sam Vanhuynegem: een portret van VUB-helden in actie. 

 

De volledige interviews staan te lezen op de site van univer.city, het project dat binnen de VUB aan de kar trekt van Community Engaged Research and Learning (CERL). Wat erin opvalt, is het grote engagement voor de ouderenpopulatie bij Kelly, Sam en Bianca. Alle drie vinden ze dat de huidige samenleving niet genoeg middelen en aandacht besteedt aan de ouderenzorg. Zo vindt Bianca het pijnlijk dat de huidige gezondheidscrisis nodig was om wat meer aandacht en respect te krijgen voor ouderenzorg. Sam zegt het moeilijk te aanvaarden dat er soms te weinig pogingen worden gedaan om de ouderenbevolking door de crisis te helpen. En Kelly klinkt zelfs verontwaardigd over het gebrek aan testen voor COVID-patiënten in de woonzorgcentra. 

Extra hard getroffen 

Het heeft er inderdaad steeds meer alle schijn van dat in deze coronacrisis de overheid de ogen niet meteen naar de woonzorgcentra hebben gericht, zoals ze dat (terecht) hebben gedaan naar de ziekenhuizen. De cijfers die op vrijdag 10 april werden meegedeeld, spreken boekdelen: 41 % van het totale aantal overlijdens vonden plaats buiten de ziekenhuizen. Er mag worden aangenomen dat het overgrote deel daarvan in de woonzorgcentra gebeurden. Ook was het aantal overlijdens van de voorbije 24 uur in de woonzorgcentra bijna dubbel dat van overlijdens in ziekenhuizen: 211 tegenover 114. 

Nu actie, later gevolgtrekkignen

Cijfers om bij stil te staan. Alleen: dat kunnen Kelly, Sam, Bianca en met hen al het personeel van de woonzorgcentra niet. Ze moeten hun gasten uit de centra zo goed mogelijk beschermen en door de crisis helpen. En ook al lopen ze zelf gevaar op besmetting, ze doen het met heel hun hart. 

Lees hier de volledige interviews met Kelly, Sam en Bianca

Ontdek hoe VUB-studenten Kelly, Sam en Bianca hun ervaringen willen inbrengen in hun opleiding gerontologie en op welke manier ze de lessen uit hun opleiding momenteel in praktijk brengen in het woonzorgcentrum waar ze werken.