Wat betekent dat, ‘Bindende voorwaarden’?
 
Elke student die in ’15-’16 niet slaagde voor de helft van zijn opgenomen studiepunten, kreeg op de recente proclamatie 'Bindende voorwaarden' voor ’16-’17. Het gaat hier om minimumvereisten voor de studieresultaten in het nieuwe academiejaar. Studenten met 'Bindende voorwaarden' moeten 75% van hun opgenomen studiepunten halen.
 
Is dat erg?
 
Neen. Er zijn heel wat studenten in deze situatie en het heeft geen onmiddellijke gevolgen. Vanuit de studiebegeleiding zien wij ‘Bindende voorwaarden’ niet als een straf, maar als een signaal. Je moet iets doen aan de aanpak van je studies, zelfs al is het maar gewoon een iets haalbaarder studietraject kiezen. Je kan het vergelijken met een gele kaart in het voetbal. Als je er geen tweede pakt, is er niets aan de hand en kan je gewoon voortspelen. Maar om de rode kaart te vermijden, moet je misschien je speelstijl wat aanpassen.
 
We kunnen ons inbeelden dat sommige studenten zich slecht voelen bij ‘Bindende voorwaarden’, niet het minst omwille van druk van buitenaf. Wat raad je hen aan?
 
Praat erover. Sommige studenten ervaren ‘Bindende voorwaarden’ als een juk, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is, en al helemaal niet nodig. In plaats van hen wakker te schudden, werkt het ‘moeten slagen’ stresserend of verlammend. Alles zit in echter in het perspectief, het concentreren op de positieve resultaten. De juiste studiebegeleiding kan daarbij helpen.
 
Stel, ik heb op mijn puntenblad 'Bindende voorwaarden' gekregen: wat moet ik dan nu concreet doen?
 
Het is belangrijk om nu een passend studietraject te kiezen en de oorzaken van de mindere studieresultaten vorig jaar aan te pakken met gepaste studiebegeleiding. Tot 5 oktober organiseert het Studiebegeleidingscentrum studievoortgangsgesprekken. Studenten kunnen een afspraak maken om hun persoonlijke situatie te bespreken. Samen met een studiebegeleider wordt gekeken naar oplossingen op maat.
 
Minder vakken nemen, is dat een goede redenering?
 
Dat is enkel een goede redenering, als de oorzaak van het falen bij een te zwaar studiepakket lag. Het is niet zomaar de eerste, logische oplossing. Gepaste studiebegeleiding gaat immers uit van het totaalplaatje. We kunnen natuurlijk niemand verplichten, maar een studievoortgangsanalyse met een ervaren studiebegeleider raden we toch sterk aan.
 
We hebben vernomen dat de studievoortgangsregels strenger worden voor het nieuwe academiejaar. Klopt dat?
 
Ja en nee. Het klopt dat vanaf academiejaar ’16-’17 je voor 60% van de opgenomen studiepunten moet slagen in plaats van 50% om 'Bindende voorwaarden' te vermijden. Aan de andere kant is men minder streng geworden op individuele uitschuivers. De regels over het aantal examenkansen per vak zijn uit het Onderwijs- en examenreglement verdwenen. Eigenlijk kijkt men gewoon meer naar het totaalplaatje, en daar ligt de lat 10% hoger.
 
Concreet. Waar komt het voor de student bij de start van dit nieuwe academiejaar op neer?
 
Nieuwe studenten en studenten zonder ‘Bindende voorwaarden’ moeten dit academiejaar na de tweede zittijd minstens 60% van hun opgenomen studiepunten succesvol afronden. Dan vermijden ze ‘Bindende voorwaarden’ voor het jaar nadien. Studenten die met ‘Bindende voorwaarden’ aan de start verschijnen, moeten 75% van hun opgenomen studiepunten halen.
 
De specifieke studievoortgangsgesprekken lopen tot 5 oktober, maar we benadrukken dat studenten het hele jaar welkom blijven, om hierover te praten én om de juiste begeleidingsremedies te vinden.
 
Dat is duidelijk. Bedankt voor de toelichting.
 
Met of zonder bindende voorwaarden, de VUB wenst alle studenten veel succes dit academiejaar!