Door de integratie van een optische vezel in een biopsienaald kunnen verschillende types weefsel, bijvoorbeeld met en zonder kankercellen, worden belicht en gedifferentieerd via spectrale analyse. Het ‘verstrooide’ licht wordt gebundeld en geleid naar een spectrometer die spectrale vingerafdrukken zoals water, vet en hemoglobine identificeert. Een tweede optische vezel, die de verschillende concentraties opmeet, geeft real-time feedback aan de arts tijdens de medische analyse.
 
Deze methode van weefseldetectie maakt een snelle en nauwkeurige diagnose mogelijk, waarmee de kankerbehandeling voor patiënten aanzienlijk vroeger kan opgestart worden. Een vroege detectie is vitaal om de overlevingskans en het herstel van elke patiënt substantieel te verhogen.
 
De fotonica spectrometers banen de weg naar ultieme miniaturisatie van biofotonische en medische toepassingen.
 
Prof. dr. Theo Ruers, hoogleraar chirurgische oncologie bij het Nederlands Kanker Instituut: "Deze technologieën kunnen gebruikt worden in slimme chirurgische toestellen als een biopsienaald, zodat de chirurg precies weet of hij/zij in kankerweefsel of in normaal weefsel snijdt. De resultaten van InSPECT  maken het mogelijk om in de toekomst meer toepassingen te ontwikkelen zoals implanteerbare weefselsensoren. "
 
Geminiaturiseerde lichtbronnen en spectrometers op het volledige spectrum
 
De actuele spectroscopische systemen gebaseerd op diffuse reflectie (DRS) gebruiken een commercieel verkrijgbare halogeen lichtbron en twee spectrometers: één voor het zichtbare en nabij-infrarode gebied van het spectrum en één voor het kortegolf-infraroodgebied boven 1 um golflengte.
 
Binnen het Europese Horizon 2020-project InSPECT zijn twee spectrometersystemen ontwikkeld:
1. een compacte breedband-spectrometer met een volume van 2,5cm³ op basis van diffractieve optica, en
2. een spectrometersysteem op basis van Si-gebaseerde TriPleX-golfgeleidertechnologie die de spectrometer op een fotonisch geïntegreerd circuit integreert.
 
Verder is een nieuwe breedband-lichtbron ontwikkeld waarbij een halfgeleiderlaser luminescerende materialen exciteert. Hiervoor zijn nieuwe luminescerende materialen ontworpen die het spectrale bereik van 400 tot 1700 nm bestrijken en werd een prototype lichtbron gerealiseerd waarin deze materialen zijn verwerkt.
 
Niet langer vertragingen bij diagnose en behandeling
Voortaan kunnen artsen precieze en onmiddellijke diagnoses stellen met de geminiaturizeerde spectrometers die in hoge volume en aan lage kost kunnen geproduceerd worden.
 
De nieuwe generatie zeer compacte en kosteneffectieve spectrometrie-oplossingen maken levensvatbare bedrijfsmodellen mogelijk die spectrale visualisatie binnen de operatiekamer brengen, maar ook bij huisartsen in hun spreekkamers en bij meer afgelegen zorgcentra.
 
Ontdek de opportuniteiten die deze verbeterde biopsietechnologie biedt aan oncologie. De InSPECT videotoont welke impact op licht gebaseerde technologie heeft op het ontwerp en de fabricage van optische componenten en systemen voor gezondheidszorg.
 
 
Over InSPECT
Het InSPECT-project wordt gecoördineerd door Philips in Nederland en brengt acht partners samen met expertise op het gebied van optica, fotonica, sensoren, integratie en medische technologie: B-PHOT Vrije Universiteit Brussel (Brussel, België), Xenics ( Leuven, België), Anteryon (Eindhoven, Nederland), Lionix International (Enschede, Nederland), Aifotec (Meiningen, Duitsland), Avantes (Apeldoorn, Nederland) en het Fraunhofer Instituut voor Betrouwbaarheid en Micro-integratie (Berlijn, Duitsland ). Het project wordt gefinancierd door Horizon2020 binnen de Research and Innovation Action, in samenwerking met Photonics21. Meer details zijn te vinden op de InSPECT-website.
 
Neem voor meer informatie, interview of illustraties contact op met:
Dr. Jean Schleipen                                       
jean.schleipen@philips.com