You are here

Op het Cera Award evenement The power of empathy makes robots not humans  in Leuven werd op vrijdag 5 oktober de winnaar bekend gemaakt van de online verkiezing voor de Senior Cera Award 2018, een erkenning voor een een ingenieur of exacte wetenschapper die zijn of haar loopbaan richt op maatschappelijke uitdagingen. In een nek-aan-nek race  haalde de gepassioneerde wiskundige Ann Dooms van de Vrije Universiteit Brussel het voor drie ingenieurs.

 

Prof. Dr. Ann Dooms leidt de onderzoeksgroep Digital Mathematics aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze werkt rond wiskundige concepten die zowel op korte als lange termijn bijdragen aan de samenleving.  Ann Dooms is met name gespecialiseerd in digitale forensiek en veiligheid, vooral dan in het opsporen van vervalste foto’s of schade aan kunstwerken en historische documenten louter via wiskundige bewerkingen. Ze ontving haar licentie en doctoraat in de wiskunde aan de Vrije Universiteit Brussel in 2000 resp. 2004 en werd verkozen tot lid van de Jonge Academie.

 

Ann Dooms is een straffe madam. Ze werd genomineerd voor de EOS Gouden Pipet prijs en de Innoviris Women Award in Technology and Science, gaf een lezing op TEDx Brussel, schrijft een column rond fake beelden voor EOS, is ambassadrice van de Wiskunnend Wiske wedstrijd, organiseert The Beautiful Impact of Mathematics in Society congressen en nam deel aan heel wat andere events rond wetenschap voor groot en klein. Ze maakte ook een TV debuut op Canvas in de Herontdekking van de Wereld, waar ze in de voetsporen trad van wiskundige Alan Turing, de geestelijke vader van de “digitale wiskunde”. 

 

Professor Dooms hoopt dat haar liefde voor de wiskunde besmettelijk is voor een breed publiek en in het bijzonder jongeren. In haar dankwoord wees ze op de nood aan een nieuwe generatie wiskunde-leerkrachten om het alsmaar groeiende tekort te kunnen opvangen zodat we de jeugd van morgen blijvend een degelijke wiskundige bagage kunnen meegeven. Broodnodig, want wiskunde is een duurzame (wiskundige resultaten blijven voor altijd “waar”) competentie  waarmee men de digitalizering kan doorgronden en mee vormgeven zodat we er allen beter van kunnen worden.

Waarom professor Ann Dooms hoopt een breed publiek te besmetten met haar passie voor wiskunde