Lees hier het artikel van UNESCO:
"Ingrid Daubechies: a mathematical revolution for data compression"

 
Prof. Ingrid Daubechies behaalde in 1975 haar diploma Fysica aan de VUB en kreeg in 1980 haar doctorstitel, eveneens aan de VUB. Daarna scheerde Daubechies hoge toppen met een indrukwekkende internationale carrière. Ze was van 1994 tot 2011 ook de allereerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan de prestigieuze Prince University. In deze periode werd ze ook lid van de U.S. Academy of Sciences. Daarna ruilde ze Princeton in voor een carrière aan de Duke University in North Carolina.
 
Ook in eigen land is ze geen onbekende. In 2005 kreeg Daubechies de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten toegekend en maakte het brede publiek in 2011 uitgebreid kennis met haar in de prestigieuze Canvas-reeks 'Alles voor de Wetenschap'. Het jaar daarop verleende koning Albert II haar de titel van barones. De toekenning van de titel van barones en van de Nemmersprijs 2012 onderstrepen de vooraanstaande positie van de VUB-alumna in haar vakgebied. Gedurende haar hele carrière bleef ze haar band met alma mater VUB aanhalen.
 
Wiskunnend Wiske Wedstrijd
Hoewel Ingrid Daubechies professor is aan de Duke University in de Verenigde Staten, organiseert ze sinds 2011 de jaarlijkse de Wiskunnend Wiske Wedstijd op onze campus voor middelbare scholieren uit de derde graad. Hiermee wil ze jongeren de charmes van wiskunde laten proeven. Dit jaar valt de 9de editie op donderdag 14 maart 2019, niet toevallig de internationale pi-dag: Π = 3,14… en is de link met 14 maart (3.14 is de Amerikaanse datumnotatie voor 14 maart). Het is zowat de hoogmis voor alle wiskundigen.
 
Meer weten over wiskunde? Je wiskundekennis testen? Wiskunde studeren? Internationale wiskundigen ontmoeten? Dan moet je aan de Vrije Universiteit Brussel zijn! Bekijk hier ons aanbod voor studiekiezers en een breed publiek.

Wiskunde heeft nog steeds een saai en moeilijk imago. Dat is jammer, want als wiskunde op een levendige manier wordt onderwezen, is het ontzettend boeiend.


In de media: