De proeftuin omvat een grootschalig, innovatief elektrisch grid, een ultralaag-temperatuur-warmte-net en uitgebreide elektrische mobiliteitsmogelijkheden die gebruikt kunnen worden voor onderzoek. Maar dat systeem zal ook elektriciteit en warmte leveren aan meer dan 70 (naburige) bedrijven. Er wordt ook een datacenter met supercomputers gebouwd die het onderzoek naar hoogtechnologische oplossingen mee mogelijk zal maken. Daarnaast komt er ook infrastructuur voor onderzoek naar medisch-technologische innovaties.
 
De eerste onderzoeksprojecten rond energie en mobiliteit werden intussen opgestart en ook al heel wat bedrijven toonden interesse in de infrastructuur van Green Park Energy. Dankzij de proeftuin haalde de VUB op korte termijn ook al bijna 6 miljoen euro Vlaamse en Europese onderzoeksmiddelen binnen en kon ze twintig nieuwe onderzoekers aantrekken.
 
Co-creëren voor betere samenleving
De proeftuin richt zich zowel tot wetenschappelijke onderzoekers als tot bedrijven en overheden die bezig zijn met innovatie. Maar ook eindgebruikers worden uitgenodigd om mee na te denken en te werken aan deze oplossingen voor concrete maatschappelijke problemen. Dat maakt Green Energy Park uniek in zijn soort:
 
“Binnen Green Energy Park doen we onderzoek om duurzame en innovatieve oplossingen te creëren die een bijdrage leveren aan de samenleving: bijvoorbeeld betere mobiliteit, meer groene energie of betere gezondheidszorg. Door vier verschillende partijen te doen samenwerken, hebben we als resultaat veel kennisdeling en vruchtbare oplossingen” vertelt Jimmy Van Moer van Green Energy Park.
 
"De oprichting van Green Energy Park vzw, is een mijlpaal in de geschiedenis van de VUB. Met Green Energy Park creëren de VUB en het UZ Brussel een grootschalige, unieke proeftuin met internationale uitstraling,” zegt Eddy Van Gelder, Voorzitter van de Raad van Bestuur van VUB en tevens Voorzitter van de Algemene Vergadering van Green Energy Park VZW.
 
Bouwwerken
Met de officiële oprichting, kan ook het startschot gegeven worden voor de bouw van Green Energy Park in het goedbereikbare en groene Researchpark Zellik, vlakbij het UZ Brussel, de Brusselse Ring en de luchthaven. Die ligging is een strategische keuze. De bouw van de kantoren, datacenter en industriële labo’s is voorzien tegen midden 2021, het park zou volledig klaar moeten zijn tegen eind 2023. Bij het ontwerp en de inrichting van de gebouwen wordt ook steeds rekening gehouden met het welzijn van de personen die er werken en de nieuwe campus moet een aantrekkingspool worden voor “young potentials”.
 
De negen stichtende leden zijn vier afgevaardigden van de VUB (Nic Van Craen, Hugo Thienpont, Johan De Mey, Karin Vanderkerken) en vier van het UZ Brussel (Marc De Ridder, Jean-Luc Van Raes, Marc Noppen, Jan Beeckmans), met Eddy Van Gelder als vertegenwoordiger van de Vrije Universiteit Brussel.
 
Over Green Energy Park vzw, meer info via www.greenenergypark.be