In het voorjaar van 2018 moet de cultuurtoren met een nieuw café, een concertzaal en een tentoonstellingsruimte klaar zijn. Wim De Pauw van dienst Cultuur benadrukte dat studeren aan de VUB meer is dan alleen maar kennis vergaren en hij voegde eraan toe: "De nieuwe infrastructuur biedt niet enkel kansen voor de VUB, maar moet ook een belangrijke rol gaan spelen in het ruimere Brusselse en Vlaamse culturele landschap." 
 
Beurs
De plechtigheid vond plaats voor de dienst Huisvesting, aan de rand van de gigantische bouwplaats die meteen de omvang van het volledige XY-project duidelijk maakt. Meer dan 20.000 vierkante meter. Om het project te financieren, is de VUB naar de beurs getrokken. "Maar het klopt niet dat de VUB zelf op de beurs zit", benadrukte Paul De Knop. "Wel hebben we langetermijnobligaties uitgegeven, een operatie die 61,5 miljoen euro heeft opgeleverd." 
 
Naar de stad gericht
Voor de VUB-cultuurtoren zelf komt daar nog eens 500.000 euro van de Vlaamse regering bij, waarmee de cultuurtoren een erkenning krijgt als zogeheten bovenlokale jeugdinfrastructuur. Goed besteed geld, vindt rector De Knop, want met de nieuwbouw zal de campus "naar buiten gericht zijn, naar de stad en niet zoals vroeger met de rug naar de stad gekeerd. De stad is er immers voor de VUB en de VUB is er voor de stad." 
Minister van Cultuur Sven Gatz ging in zijn toespraak in op de geschiedenis van het Kultuurkaffee en hoe het is kunnen uitgroeien tot een begrip in Brussel en in Vlaanderen. Sven Gatz: "Er wordt gezegd dat sommige mensen brokstukken van het afgebroken Kultuurkaffee bewaren, zoals mensen dat ook deden met stukken van de Berlijnse Muur."
 
Cultuur tegen haat 
Wim De Pauw van dienst Cultuur stelde de onthulling van de gedenkplaat in het teken van de hoop. Na alles wat er zopas in Orlando is gebeurd en na wat er recent in ons land, in Frankrijk en elders in de wereld is gebeurd, "moeten we hopen dat cultuur een antwoord kan bieden op de haat die we overal zien."
 
Bruzz (tvbrussel) was er ook bij en maakte dit verslag