U bent hier

We kunnen er de laatste tijd niet om heen: een waslijst aan wetenschappelijke studies over voeding en vooral over de effecten van alcohol op de gezondheid, die ons wegwijs moeten maken naar een lang, gezond en gelukkig leven. Of niet? Heel wat studies spreken elkaar tegen waardoor de verschillende tips en adviezen als verwarrend worden ervaren. Het lijkt soms alsof we niks meer mogen. Volgens Gustaaf Cornelis, wetenschapsfilosoof aan de VUB, komt dat vooral doordat leken niet begrijpen hoe wetenschap werkt.

 

“Studies spreken elkaar tegen, maar toch hebben die studies zin”, zegt professor Cornelis. “Al was het maar omdat ze mensen doen nadenken over de dingen.” Maar hoeveel mag je dan precies eten en drinken? Cornelis grijpt hiervoor terug naar de bekende spreuk ‘alles met mate’. Patrick Mullie, professor voeding aan de VUB, gaat hier mee akkoord. “Een stuk chocolade na het eten? Zolang je niet met een hele reep in de zetel kruipt en dat alle dagen doet. En dat ene glaasje per dag of niet: dat is geen prioriteit.”

 

Lees meer:
VRT NWS:
“De wetenschap biedt geen zekerheid, doe alles met mate”
HLN: “Mag dat ene glaasje rode wijn echt niet meer?”