U bent hier

Het WK Voetbal én je examens komen eraan. Lastige combinatie? Niet als je onze gouden tips volgt! Met het nodige doorzettingsvermogen en een portie sportiviteit word jij de wereldkampioen van eerste zit. Wij helpen je erdoor van openingsmatch tot de finale. 

 

VOOR DE EXAMENS

 

 • Zorg voor een proper speelveld.

Opgeruimd staat netjes! Creëer genoeg ruimte op je bureau en verwijder alle afleiders.

 

 • Vergeet je trainingsmateriaal niet.

Met een goed gestructureerde cursus vind je sneller je weg in de leerstof en leg je gemakkelijker verbanden. Ook handig als je examenvragen oplost.

 

 • Onderschat je tegenstander niet.

Weet wat er van je verwacht wordt. Wat is je leerstof? Welk soort examen is het? Waar moet je zijn? Werk jouw vragen weg en stel ze indien nodig. Ga na hoe jouw examen zal verlopen en pas jouw studiemethode aan. Zorg bijvoorbeeld bij een openboekexamen voor een duidelijke inhoudstafel en weet waar je alles kan vinden. Ga er niet vanuit dat het voldoende is om de leerstof enkel te lezen. 

 

 • Werk een tactiek uit en speel strategisch.

Bepaal hoe je zal studeren. Maak een planning en vergeet de ‘extra time’ niet. Die kan je bijvoorbeeld zondagnamiddag inboeken. Lukt het je niet om je aan jouw planning te houden? Gebruik dat moment om jouw doelen toch te behalen. Lukt het wel, dan heb je tijd om te ontspannen en bijvoorbeeld naar het WK te kijken.

 

 • Wees als je eigen trainer en voorkom blessures.

Stel een realistisch en haalbaar dagdoel waarbij je rekening houdt met de leerstof. Schat in wat voor jou mogelijk is. Kijk bijvoorbeeld na wat je kan verwerken binnen een bepaalde periode en stel je doelen bij. We bevelen aan om ongeveer acht uur per dag te studeren. Studeer op tijdstippen en volgens een tempo dat je ligt. Behoud een normaal dag- en nachtritme.

 

 • Trainen doe je niet enkel tijdens de training.

Zie ook buiten je cursus verbanden met je leerstof. Neem voldoende tijd om die actief te verwerken. Stel je vragen bij wat je leert, maak schema’s en verzin voorbeelden.

 

 • Speel een oefenmatch.

Controleer of je de leerstof goed hebt verwerkt. Maak bijvoorbeeld proefexamens of ga aan de hand van de inhoudstafel na of je bij elk hoofdstuk voldoende kan vertellen. Memoriseer de leerstof opnieuw als dat niet het geval is.

 

 • Leef als een prof.

Slaap voldoende, eet gezond, vermijd een kater na de voetbalmatchen. 

 

 • Laat je niet opjutten door andere spelers.

Vaak willen anderen met jou de leerstof nog even overlopen voor het examen. Doe dit op je eigen voorwaarden. Kijk je graag nog na voor het examen? Verlies je structuur dan zeker niet uit het oog en laat anderen je niet verwarren.

 

 • Geloof in jezelf.

Als je voldoende en goed hebt getraind, mag je ervan uitgaan dat je de tegenstander zal verslaan.

 

TIJDENS DE EXAMENS

 

 • Zet hoog druk.

Werk met het rondesysteem. Los eerst de vragen op die je kan beantwoorden en neem nadien je tijd om na te denken over de andere vragen.

 

 • Verlies je tactiek niet uit het oog.

Denk strategisch bij giscorrectie. Zal je gokken als je al zeker bent van meer dan de helft van de vragen? Sommige studenten nemen een risico, anderen spelen op veilig.

 

 • Geef je niet te snel gewonnen.

Laat de moed niet zakken. Doe je best en vergeet niet dat je er niet alleen voor staat.

 

 • Focus je op de match en vergeet alles errond.

Dit is jouw moment om te schitteren. Blijf ademen. Zorg voor rust in je hoofd.

 

 • Ga na of je de bal er niet naast hebt gemikt.

Kijk jouw examen na maar ga daardoor niet twijfelen.

 

NA DE EXAMENS

 

 • Doe een nabespreking met jezelf.

Probeer in te schatten hoe jouw examen is verlopen. Ga dan na hoe het komt als het niet goed ging. Had je het verwacht?

 

 • Doe een nabespreking met je trainer/fans.

Neem zeker deel aan de examenfeedback als jouw resultaat niet aan je verwachtingen voldoet. Ga in een gesprek met je docent na waar je fout zat en hoe je jouw training en tactiek kan aanpassen tijdens de terugmatch. Jouw geslaagde ploegmaats zijn een schat van informatie. Vraag even na hoe ze de tegenstander hebben kunnen tackelen. Ook de studiebegeleiding staat klaar om je aan te moedigen en indien nodig te voorzien van welgefundeerde supportersfeedback.

 

Veel succes!