U bent hier

Levi Molemans, masterstudent Lichamelijke Opvoeding: "We kregen toegang tot de kelders onder het topsportbad van waaruit we enkele wedstrijden vanuit een uniek oogpunt konden volgen."

Dertien masterstudenten Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen trekken eind november een maand naar Canada. Ze zullen er twee weken lang les volgen aan de universiteit van Windsor en het WK Zwemmen korte baan mee organiseren. Als voorbereiding op dit avontuur begeleidden ze afgelopen weekend al mee het BK Zwemmen in Brugge. Ze kregen er een unieke inkijk in het reilen en zeilen van een nationaal sportevenement. Levi Molemans, masterstudent uit de afstudeerrichting Sportmanagement, blikt terug op een geslaagd kampioenschap.

 

Tekst en foto’s: Levi Molemans – masterstudent Lichamelijke Opvoeding & Bewegingswetenschappen

 

Afgelopen weekend werden in Brugge de Open Belgische Kampioenschappen Zwemmen Korte Baan (25 meter) georganiseerd. Het kampioenschap vond plaats in het provinciaal topsportbad van het gloednieuwe S&R-Olympiacomplex, in de achtertuin van het Jan Breydelstadion. In totaal gaven 501 atleten - een record voor een BK - twee dagen op 19 verschillende zwemnummers het beste van zichzelf individueel en in teamverband bij de estafettes.

 

Een delegatie van dertien studenten Sportmanagement van de masteropleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen begeleiden dit evenement in het kader van hun stage. Via een doorschuifsysteem zagen we het verloop van een topsportevenement van dichtbij. Voor officials en vrijwilligers, die onmisbaar zijn bij dergelijke evenementen, waren het twee zware, lange dagen vermits ook het recratief gedeelte van het complex open bleef. De coördinatie van beide delen - topsportbad en subtropisch bad - dienden optimaal op elkaar te worden afgestemd. Ter aanvulling gaf algemeen manager Bart Dupon van S&R-Olympia een rondleiding en meer uitleg bij het reilen en zeilen van het complex. Zo kregen we toegang tot de kelders onder het topsportbad van waaruit we enkele wedstrijden vanuit een uniek oogpunt konden volgen.

 

Met Rio-Olympiërs Fanny Lecluyse, Kimberly Buys, Japser Aerents en VUB-student Louis Croenen had de organisatie reeds enkele ronkende namen binnengehaald om de affiche te toppen. Daar werd in laatste instantie ook nog olympisch medaillewinnaar op de 100 meter vrije slag Pieter Timmers aan toegevoegd. De leading man van het Belgische zwemmen kwam naar Brugge om zich voor te bereiden op het wereldkampioenschap korte baan in Canada, later dit jaar, en deed voor de camera van Sportweekend zijn plannen uit de doeken voor het komende jaar.

 

Zoals verwacht maakten de Olympiërs hun favorietenrol waar. Kimberly Buys werd de grote slokop van het Belgisch Kampioenschap, met maar liefst zeven gouden medailles en één zilveren. Pieter Timmers behaalde vijf medailles, waarvan vier gouden. Enkel op de 50 meter vrije slag moest hij na een spannende race nipt de duimen leggen voor sprintbom Jasper Aerents. Ook Fanny Lecluyse behaalde vijf gouden medailles en topsportstudent Lichamelijke Opvoeding Louis Croenen stelde zich tevreden met drie Belgische titels.

 

Deze week vertrekken we naar Windsor, Canada, om daar als vrijwilliger aan de slag te gaan op het 13th FINA Swimming World Championships (25m), georganiseerd van 6 tot en met 11 december. De Belgische zwemtoppers Pieter Timmers, Kimberly Buys en Fanny Lecluyse tekenen ginds ook alvast present. We kijken er alvast naar uit om hen in Canada aan te moedigen.
 

 

Van de kelders onder het zwembad tot in de nok van de tribune: de studenten Lichamelijke Opvoeding en Beweginswetenschappen zagen alle hoeken van het BK Zwemmen.

Student Levi Molemans volgt het persinterview met Pieter Timmers.