U bent hier

De Vrije Universiteit Brussel is de voorbije jaren sterk gegroeid. Zo bedraagt het aantal studenten vandaag de dag maar liefst 50% meer dan acht jaar geleden. De vraag rijst of de universiteit daardoor ook niet wezenlijk veranderd is - en het is typisch VUB om haar hele gemeenschap het antwoord te vragen. Begin februari lanceerde de universiteit een zelfbevraging binnen haar gemeenschap en bij een aantal externe sympathisanten. Op 24 mei worden de resultaten voorgesteld tijdens een groot ‘We Are VUB’-congres. Maar ondertussen ging VUBToday ook al op stap om bij tal van vakgroepen, onderzoeksgroepen en diensten te polsen naar hoe de mensen er de VUB ervaren. 17 weken lang stellen we hen en hun werk voor, en leggen we ze een vraag over de VUB voor.

 

SOFT, het Software Languages Lab, mag het spits afbijten. SOFT is een onderzoeksgroep binnen het Departement Computerwetenschappen. Het werd in 2009 samengevoegd uit het Programming Technology Lab en het System and Software Engineering Lab. Het labo is actief in het uittekenen, uitvoeren en toepassen van talen in de softwareontwikkeling. Het gaat hierbij om programmatalen, formele talen, design talen, metatalen, en zo voort.

1) Laure Philips 2) Angela Lozano 3) Kennedy Kambona 4) Elisa Gonzalez Boix 5) Kevin Pinte 6) Simon Van de Water 7) Quentin Stievenart 8) Tim Coppieters 9) Thierry Renaux 10) Nathalie Oostvogels 11) Maarten Vandercammen 12) Jens Nicolay 13) Viviane Jonckers 14) Florian Myter 15) Mattias De Wael 16) Janwillem Swalens 17) Wolfgang De Meuter 18) Reinout Stevens

De vraag

Wat betekent voor u de VUB? 

 

De antwoorden

Thierry Renaux: T ‘is gewoon een goeie plek om te werken, want er zijn geen ‘opgelegde dogma’s’. Zolang je er funding kun voor vinden, kun je hier onderzoek doen naar wat je zelf logisch, redelijk en nuttig vindt. Dus dat is zeker positief. Voor de rest vind ik het moeilijk om er abstract te antwoorden.

 

Florian Myter: Volgens mij betekent de VUB onderzoek verrrichten zoals het hoort: zonder het denken te laten beïnvloeden door externe factoren. Ik denk dat vrijzinnigheid en vrijzinnig zijn de enige manieren zijn om effectief vrij onderzoek te kunnen voeren.

 

Tim Coppieters: Voor mij betekent dat een universiteit waar de professors dichter bij de studenten staan dan op de meeste universiteiten die ik ken. Doordat die drempel veel lager is, is er een beter leerproces mogelijk, vind ik. 

 

Quentin Stievenart: For me it is a great university in Brussels where you have al lot of multicultural people. There are a lot of interesting people and they are there to guide students and help them through their studies.

 

Jens Nicolay: Voor mij komt het eigenlijk op ‘leren en bijleren’ neer.

 

Reinout Stevens: Het eerste wat in mij opkomt is ‘vrijheid’ op een hoop vlakken: ik kan kiezen wat ik graag doe… 

 

Elisa Gonzalez Boix: For me VUB means ‘opportunity and freedom’ in different aspects, like to develop myself in my career but also personnaly, since I come from a different country.