U bent hier

Foto: Bram Tack

Nederlander Rens Jonker is na een bacheloropleiding in Nijmegen naar Brussel gekomen om de nieuwe masteropleiding urban studies te volgen. “Een keuze waar ik enorm blij mee ben.”

 

We bekijken de stad vanuit verschillende perspectieven: economisch, sociaal, demografisch, technologisch, enzovoort. De mix is bijzonder, die vond ik niet in Nederland. Daarom ben ik naar hier gekomen. Ik ben van plan mijn masterthesis te maken over de invloed van allerlei digitale diensten en apps zoals Deliveroo en Uber op de stad. Je ziet dat bijvoorbeeld de fietsers van Deliveroo op een bepaalde plaats samenkomen en daar voor opstoppingen kunnen zorgen.”

 

Voor Rens was het wel aanpassen. “Brussel is een totaal andere stad dan Nijmegen. Alleen al de schaal is niet te vergelijken: Nijmegen telt zo’n 150.000 inwoners, het is een stad met een dorpse sfeer. Je kan in Brussel naar twee verschillende buurten gaan en je op een totaal andere plek wanen. Het is een heel interessante stad voor mijn studies, dat was een van de redenen waarom ik naar hier gekomen ben. Ik zit op kamer in Elsene, heel centraal gelegen. Ik deel het huis met veertien studenten, en dat valt echt mee. Ik heb al heel wat vrienden gemaakt en we gaan samen uit. Eén iemand speelt in een band, die we gaan bekijken zijn. Iemand anders is modeontwerper. Ik ben naar een modeshow van hem geweest. Heel leuk.”

 

Op zijn kamer heeft hij een bijzondere plaats voor zijn pick-up en zijn collectie vinylplaten. “Ik verzamel vinylplaten. Ik ga graag op zoek naar nieuwe exemplaren, ook hier in Brussel. Ik ben natuurlijk maar een student: ik heb een beperkt budget. Echt veel kan ik er niet kopen. Maar ik geniet ervan. Vinyl heeft een warmere, vollere klank dan muziek die je digitaal beluistert, vind ik. Ik heb niet echt een voorkeur voor één soort muziek. Ik luister naar van alles, van rock tot klassiek.”

 

Wat moet je weten over Rens en zijn kot:

  • Leeftijd: 23
  • Studie: master urban studies
  • Oppervlakte kot: 16 m2 (+ 6m2 bovenverdieping)
  • Waar: Elsene
  • Sinds: 2017
  • Betaalt per maand: + - 320 euro
  • Aantal huisgenoten: 14
  • De centrale ligging. Ik heb bijna alles wat ik nodig heb op wandelafstand
  • Ik deel het huis met 14 medestudenten. Dat is leuk, maar soms is de keuken een puinhoop en soms zijn er feestjes terwijl je wil studeren.