U bent hier

Het tweede semester is nog maar op gang geschoten of Nikita Lathouwers, laatstejaars Handelsingenieur aan de Solvay Business School – VUB stapt alweer het vliegtuig op. Samen met 20 andere VUB-studenten Handelsingenieur trekt ze 3 weken naar Nairobi (Kenia). Het doel, een levensechte Handelsmissie opzetten naar een boomende economie in Oost-Afrika onder begeleiding van professor Dooms, die zelf ooit een van de studenten was die het avontuur aanging.

 

Kenia mag dan wel bekend staan voor zijn Safari’s en hagelwitte stranden, veel zullen de VUB-studenten hiervan de komende weken niet zien. “Van elk van de deelnemers wordt er verwacht dat ze tijdens de missie een opdracht gaan uitvoeren voor een Belgisch bedrijf dat ze vertegenwoordigen en waarvoor het land in kwestie nog onontgonnen terrein is,” aldus professor Dooms. “Zo sturen VLAM, Arcelor Mittal, Puratos, Soulco, de VUB en enkele andere spelers de jonge VUB-leeuwen op pad om marktonderzoeken uit te voeren en op zoek te gaan naar mogelijke klanten, leveranciers of distributeurs van hun producten.”

Wereldwijd is er slechts een andere universiteit die dergelijke kans aanbiedt
-
Professor Dooms

Unieke ervaring opdoen

“De safari’s en stranden houden we voor de 4de week die we aan de missie hebben gekoppeld,” zegt Nikita. “In eerste instantie is het de bedoeling om hier een massa ervaring op te doen die we dan weer mooi op onze CV kunnen plaatsen. Want in het buitenland werken is toch nog iets anders dan in het buitenland studeren. Het is nog meer dan anders jezelf onderdompelen in de plaatselijke cultuur en je aanpassen aan de lokale gewoontes,” aldus Nikita. Zelfstandigheid wordt ook verwacht tijdens deze missie. “Afspraken maken met bedrijven om onze opdracht tot een goed einde te brengen is volledig onze eigen verantwoordelijkheid. Gelukkig krijgen we wel heel wat hulp van partners als Flanders Investment and Trade (FIT), de trade commissioner en de ambassadeur hier in Kenia. Maar hoe dan ook komen we met heel wat interessante mensen in contact en worden onze netwerken al meteen goed ingevuld de komende weken”. Ook professor Dooms ziet enkel voordelen van dit uniek project. “Voor onze studenten die vaak in een internationale omgeving terechtkomen is dit een enorme troef. Sommige van hen kiezen ook bewust voor de VUB omdat ze dan aan dit unieke project kunnen deelnemen. Want wereldwijd is er slechts een andere universiteit die dergelijke kans aanbiedt.”

Ondernemerschap

“Via het project probeert de VUB haar studenten al sinds 1991, toen de missie voor het eerst richting Moskou vertrok, skills als ondernemerschap, zelfstandigheid, internationale/multiculturele vaardigheden of netwerken bij te brengen,” licht professor Dooms toe. En dat de studenten de kans met beide handen willen grijpen mag duidelijk zijn. “Dit is geen verplicht studie-onderdeel, waardoor de ganse groep die hier aanwezig is dan ook erg gemotiveerd is om aan het avontuur te beginnen. Dat betekent natuurlijk ook dat we, in tegenstelling tot onze vrienden die thuis blijven, wel wat lessen moeten missen. Maar de proffen doen er alles aan om ons zo goed als mogelijk te ondersteunen. Zo worden alle lessen opgenomen en kunnen we achteraf ook nog vragen stellen over de in te halen leerstof,” vertelt Nikita. “Maar door het succes telt, vanaf het academiejaar 2018-2019, de handelsmissie als masterproef voor onze studenten,” aldus professor Dooms.

 

Instagram

“Ik kan niet wachten om aan het avontuur te beginnen,” laat Nikita ons weten. “Dat de 8 maanden voorbereiding nu maar snel in de praktijk worden omgezet. Ook al weet ik niet helemaal wat te verwachten, want dat stukje van de wereld is me totaal onbekend. Daarom ook dat ik de eerste week van de Handelsmissie de Instagram account van de Vrije Universiteit Brussel overneem zodat ik mijn vrienden en de andere VUB’ers op de hoogte kan houden van onze avonturen daar. En wie weet kan ik zo andere studenten inspireren om dit avontuur in de toekomst ook aan te gaan.”