Bron: www.wtnschp.be
 
Nature versus nurture
Het antwoord op de vraag ‘Kunnen we ons brein trainen?’ brengt ons terug bij het nature versus nurture debat. Ondertussen is geweten dat we geboren zijn met een bepaalde genetische aanleg (nature). Maar hoe die aanleg tot uiting komt, is sterk afhankelijk van onze omgeving, ervaringen, gedachten en beslissingen (nurture).

Ook volwassenen kunnen beter worden in bepaalde (intellectuele) taken na training, al is dit natuurlijk niet ongelimiteerd.


Ons brein is namelijk veel plastischer dan we voorheen dachten. Met de nodige stimulatie kunnen we wel degelijk veranderingen teweeg brengen in het brein. Zo worden ouders aangezet om hun kinderen blijvend te stimuleren zodat nieuwe verbindingen in de hersenen worden gemaakt of bestaande verbindingen versterkt. Op deze manier leren kinderen lopen, spreken, fietsen… Op oudere leeftijd wordt het wel moeilijker om nieuwe hersenverbindingen te maken, maar verschillende experimenten toonden aan dat ook het volwassen brein plastisch is. Volwassenen kunnen dus ook beter worden in bepaalde (intellectuele) taken na training al is dit natuurlijk niet ongelimiteerd. Welke oefeningen nu het meest effect hebben, blijft wat koffiedik kijken.
 
3 tips om je brein te trainen
 
Use it or lose it
Hoe meer je je brein gebruikt, des te beter het wordt. Zo zorgen routinejobs of repetitieve activiteiten ervoor dat je brein onvoldoende gestimuleerd wordt. So what to do: Ontdek nieuwe dingen, wijzig je routines, ga op avontuurlijke vakanties (check;)) of speel een muziekinstrument. Dit alles helpt om nieuwe connecties te maken en het brein te verbeteren.
 
From bookworm to brainiac
Lees één uur per dag en kies onderwerpen waar je weinig over weet. Lees verschillende artikels over diverse onderwerpen. Je zal versteld staan hoeveel je brein kan capteren en hoe je geheugen ook getraind wordt.
 
Do one thing at a time
Ook al heeft multitasken voordelen, meer en meer onderzoek toont aan dat dit het brein meer schaadt dan baat. Zo zal je bijvoorbeeld weinig onthouden van een telefoongesprek als je tegelijkertijd je mails aan het lezen was.
 
Van breinapps tot breinstimulatie
Tegenwoordig schieten ook de brain training apps als paddenstoelen uit de grond, zeker hier in San Francisco, maar ook in de rest van de wereld (check zeker de lijst onderaan het artikel!). Of deze brain training apps effectief werken, is een controversieel onderwerp. Niet alle apps zijn evenzeer onderbouwd met wetenschappelijke resultaten.  Daarom is een samenwerking tussen de onderzoekswereld en de industrie zo belangrijk. Zo lijst het bedrijf BrainHQ alle peer reviewed artikels op waarin de app gebruikt werd. Heel wat artikels toonden aan dat het trainen via hun app resulteerde in veranderingen zoals een beter geheugen en een sneller reactievermogen. De impact van deze veranderingen op het dagdagelijkse leven moet nog verder worden onderzocht. Recent werd een review artikel gepubliceerd dat een antwoord probeert te geven op de vraag ‘Do Brain-Training Programs Work?’. Maar ook dit stuk zorgt voor controverse en werd opgevolgd met een reactie van Dr Henry Nahncke die hier te lezen is.