U bent hier

De campagne van 11.11.11 staat dit jaar in het teken van vluchtelingen. De hashtag AllemaalMensen en de slogan ‘Onderweg naar beter’ vatten de essentie samen: migratie is van alle tijden en alle mensen hebben recht op een menswaardig bestaan. Een humanitaire boodschap die aan de VUB natuurlijk niet in dovemans oren valt. Voor wie ze toch gemist heeft: dinsdag 7 november verkondigt UCOS de boodschap van 11.11.11 met luide trom.

 

UCOS, het Universitair Centrum voor OntwikkelingsSamenwerking (VUB) is een erkende Belgische ngo die de wereldburgerschapscompetenties bij studenten moet verbeteren. Het is tevens één van de leden van 11.11.11, de krachtenbundeling van 60 organisaties en ongeveer 20.000 vrijwilligers in 340 lokale groepen. Zij zetten zich in voor één gezamenlijk doel: Een rechtvaardige wereld zonder armoede.

 

Vanaf het middaguur kleurt UCOS de esplanade op campus Etterbeek. Via een quiz informeren ze voorbijgangers over de echte cijfers. Een voorproefje: Wereldwijd zijn er 1,2 miljoen mensen die nood hebben aan hervestiging. Daarvan neemt de EU 4% voor haar rekening.

 

In het restaurant serveert de patron een voor de gelegenheid samengesteld Syrisch menu: gebraden kip met fattoush salade. De betere wereldkeuken en dat zonder meerprijs. 11.11.11 zamelt deze dagen dan wel overal te lande middelen in, maar daar gaat het UCOS niet om.  Wél om de boodschap aan onze politici die 11.11.11 met deze campagne in de schijnwerpers zet:

 

1) Pak de structurele oorzaken van gedwongen migratie aan, niet de symptomen. Zet in op de strijd tegen armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

 

2) Zorg voor veilige routes zodat vluchtelingen niet sterven of misbruikt worden onderweg.

 

3) Behandel vluchtelingen als volwaardige burgers zodra ze hier zijn.

 

4) Praat op een eerlijke en correcte manier over migratie.

 

Wie het Syrische menu neemt krijgt een gratis magnetische pin. Speld hem op je revers, colbert, klak, … en toon daarmee je solidariteit met de vluchtelingen van vandaag. Studenten die meer willen doen dan dat verwijzen we graag naar www.vluchtelingenwerk.be

 

Vanaf 16u kunnen studenten terecht in de Lounge Bar 1050 voor een diepgravender babbel. Om 18u00 komt Yazan Rajab, Syrische vluchteling én VUB-student een persoonlijke getuigenis afleggen over zijn vluchtroute. Kan je er niet bij zijn? Lees dan hier zijn verhaal: http://www.vubtoday.be/en/content/story-yazan-rajab .

 

Al bij al is dit ook al een mooi aanloopje naar de eredoctoraten die uitgereikt worden aan Emma Bonino en de inwoners van Lampedusa voor de inspanningen die zij geleverd hebben voor vluchtelingen. Noteer alvast woensdag 29 november 2017, Flagey, Studio 4 in uw academische agenda en donderdag 30 november: 12u00-14u00: Workshop met Rob Quinn, Scholars at Risk Network.

Meer weten? www.ucos.be en www.11.be