U bent hier

Deze week is het internationale week van de vrijwilliger. Met dit initiatief wil het Vlaamse Steunpunt Vrijwilligerswerk de 750.000 vrijwilligers die Vlaanderen rijk is in de bloemetjes zetten. Ook aan de VUB lopen er een pak rond, en in deze internationale week van de vrijwilliger stellen we er een aantal voor. Vandaag zetten we Justine Vansynghel van de studentenkring BSG in de kijker.

 

Opleiding:
Sociologie (schakelprogramma)

 

Welk(e) vrijwilligersproject(en) organiseer/steun jij?
Het voorbije semester heb ik me volop ingezet voor het We Are Paris project  en in het bijzonder, ‘The Insiders’ waar UCOS bij betrokken was. Met The Insiders brachten we met een groep van 6 studenten, en met de steun van UCOS, verslag uit vanop de klimaattop in Parijs. Het voorbije semester was dus zeker goed gevuld, maar nu die projecten afgelopen zijn, stopt het vrijwilligerswerk zeker niet. Zo ben ik ook al een tijdje vrijwilliger bij 11.11.11 waarvoor ik samen met andere jongeren een duurzaamheidsmagazine (GreenBoomers) opgericht heb.

 

Wat houdt dat precies in? Wat doen jullie precies?
Met The Insiders, een groep van 6 studenten, brachten we tijdens de klimaattop in Parijs live verslag uit over wat er zich daar allemaal afspeelde. Het was onze bedoeling om jongeren hier warm te maken voor het klimaat, want al te vaak is zo’n klimaattop nog een ver-van-je-bed-show. Wij wilden via artikels, filmpjes, interviews… het klimaatverhaal dichter bij de jongeren en studenten brengen. We werkten daarbij nauw samen met het We Are Paris project. Ter voorbereiding hebben we ons een semester lang verdiept in de klimaatonderhandelingen en hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Het effectief meevolgen van de klimaattop in Parijs was dan de spreekwoordelijke kroon op het werk.

 

Bij 11.11.11 ben ik nu vooral bezig met het GreenBoomers magazine, samen met onze eigen jongerenredactie willen we een nieuw soort jongerenmagazine uit de grond stampen. Vorig jaar in mei lanceerden we een eerste nummer. Vandaag werken we volop aan een tweede nummer en eigen website en sociale mediakanalen zoals YouTube.

 

Hoelang doe je al aan vrijwilligerswerk?
Ik denk dat het gestart is toen ik 16 jaar was. Sindsdien ben ik altijd wel ergens vrijwilliger geweest, zowel binnen het jeugdwerk als binnen de brede Noord-Zuid beweging.

 

Hoeveel tijd per maand spendeer je hieraan?
Een exact cijfer kan ik daar niet op plakken, maar ik denk dat ik toch al snel aan een 40-tal uur per maand kom. Alle projecten waar ik aan meewerk opgeteld uiteraard. 

 

Waarom doe je aan vrijwilligerswerk?
Via vrijwilligerswerk ontmoet je heel veel nieuwe mensen binnen een positieve context. Ik blijf nog altijd versteld staan van het enthousiasme en de energie van een groep vrijwilligers. En net dat geeft ook voor jezelf een energieboost.

 

Wat haal je persoonlijk uit vrijwilligerswerk?
Je leert er gewoon ook heel veel uit. Zo bouw je ervaring op in het organiseren van evenementen of leer je samenwerken als team. Het geeft me in ieder geval een pak voldoening.

 

Waarom zou je andere studenten aanraden aan vrijwilligerswerk te doen?
Het cliché antwoord is dat het goed staat op je CV. Dat is zeker waar, maar niet de drijfveer voor mij. De voldoening en het leren kennen van nieuwe mensen staat voor mij centraal. Ik kan het dan ook aanbevelen aan iedereen. 

 

Waar kunnen mensen meer info over jouw project vinden? Website/FB-pagina/…
Op www.weareparis.be en www.theinsidersinparis.be vind je nog steeds alle artikels en video’s terug die we in Parijs maakten. Wat het jongerenmagazine betreft, kan je heel binnenkort op onze website www.greenboomers.be terecht. .