U bent hier

Gisteren, op 19 oktober, is Roger Lallemand overleden. Lallemand, een PS-politicus, lag eind jaren tachtig samen met wijlen Lucienne Herman-Michielsen van Open VLD aan de basis van de zogenaamde abortuswet. Die maakte abortus onder bepaalde voorwaarden niet langer strafbaar. Om het voorstel tot wet te kunnen bekrachtigen, werd de toenmalige koning van België Boudewijn korte tijd in de onmogelijkheid om te regeren verklaard: een unicum in de vaderlandse geschiedenis. Roger Lallemand werd 84 jaar.

 

Roger Lallemand studeerde af aan de ULB als doctor in de rechten en licentiaat in de Romaanse filologie. Als advocaat nam hij in de jaren zeventig de verdediging op zich van dokter Willy Peers, die werd opgesloten na het uitvoeren van een abortus bij een verkracht meisje met een mentale handicap. Peers kreeg in 2015 postuum een eredoctoraat van de VUB.

 

Roger Lallemand was minister van staat en zetelde jarenlang in de Belgische senaat, waarvan hij in 1988 kortstondig voorzitter was. Tot 2006 was hij gemeenteraadslid van Elsene. Hij mocht zich tevens vriend noemen van Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir.