U bent hier

Vicerector Karin Vanderkerken (midden links) en onderzoeker Kim De Veirman (midden rechts) ontvingen een Research Grant in San Diego voor hun onderzoek naar multipel myeloom.

Vicerector onderzoeksbeleid Karin Vanderkerken en postdoctoraal onderzoeker Kim De Veirman ontvingen in december een Amerikaanse Brian D. Novis Research Award (80.000 US $) van de International Myeloma Foundation voor hun onderzoek.

 

De prijs

In 1995 startte de International Myeloma Foundation (IMF) het Brian D. Novis Research Grant programma ter nagedachtenis van haar medeoprichter. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt om onderzoek naar myeloom te stimuleren en zo de kansen van patiënten te verbeteren. Tot op de dag van vandaag heeft het IMF meer dan 100 veelbelovende projecten gesteund, waaronder nu dat van Vicerector Karin Vanderkerken en postdoctoraal onderzoeker Kim De Veirman. Ze namen in december hun prijs van 80.000 Amerikaanse dollar in ontvangst in San Diego.

 

Kanker bestrijden met nanobodies

Multipel myeloom (MM) is een kanker gekenmerkt door een ongecontroleerde groei van plasmacellen in het beenmerg. De laatste jaren is er veel vooruitgang geboekt voor MM-patiënten onder andere dankzij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Toch hervallen de meeste patiënten door de aanwezigheid van overblijvende kankercellen na een effectieve eerste behandeling. Recent heeft men aangetoond dat individuele myeloomcellen stoppen met delen en daardoor resistent worden aan de bestaande chemotherapieën. Het doel van het onderzoek is om specifiek de overblijvende kankercellen te bestrijden met behulp van radioactief gemerkte nanobodies. Deze nanobodies zijn zeer klein, stabiel en makkelijk produceerbaar.