U bent hier

“Wiskunde heeft nog steeds een saai en moeilijk imago. Dat is jammer, want als wiskunde op een levendige manier wordt onderwezen, is het ontzettend boeiend.” Aan het woord is de wereldberoemde natuur- en wiskundige Ingrid Daubechies, ook reeds geportretteerd in de Canvas-reeks Alles voor de Wetenschap.   De VUB-alumna kwam op het idee om een wedstrijd te organiseren voor jongeren uit het secundair onderwijs om hen zo de charmes van wiskunde te laten ontdekken. Het resultaat is de Wiskunnend Wiske Wedstijd.  Maar liefst 45 klassen van vijfde en zesde jaar secundair uit heel Vlaanderen nemen deel aan de grote finale.  Die vindt plaats op dinsdag 14 maart 2017 op de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel. Waarom op 14 maart? Omdat het dan pi-dag is, een hoogdag voor alle wiskundigen.  Meer informatie en voor een lijst met deelnemende scholen vindt u op www.wiskunnendwiske.be.

 

De deelnemende leerlingen hebben de voorbije maanden 3 prikkelende opdrachten in klasverband moeten oplossen. De klassieke wiskunde van breuken, cosinus en sinus, integralen en limieten, kwam hier niet echt bij te pas.

 

De klassen die de opdrachten hebben kunnen oplossen, gaan op 14 maart 2017 naar de finale van de Wiskunnend Wiske Wedstrijd op campus Etterbeek, in aanwezigheid van prof. Daubechies. Ideaal om de internationale pi-dag in de verf te zetten: Π = 3,14… vandaar 14 maart.

 

De leerlingen krijgen tijdens de finale vier opdrachten en een rode draad spel voorgeschoteld, waarbij hun jonge breinen tot het uiterste gedreven worden. Niet alleen de opdrachten oplossen is immers belangrijk, maar ook hoe snel je dat doet. De winnende klassen gaan naar huis met leuke prijzen.

 

Ingrid Daubechies

Prof. Ingrid Daubechies is een VUB-alumna met een indrukwekkende internationale carrière. Ze is een wereldautoriteit op het vlak van zogeheten wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. Ze werd uitgebreid geportretteerd in de prestigieuze Canvas-reeks Alles voor de Wetenschap. In 2012 verleende koning Albert II haar de titel van barones. De toekenning van de titel van barones en van de Nemmersprijs 2012 onderstrepen de vooraanstaande positie van Ingrid Daubechies op haar vakgebied. Sinds 1998 is ze lid van de U.S. National Academy of Sciences en ze was ook de allereerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan de prestigieuze Princeton-universiteit. Momenteel is Ingrid Daubechies als hoogleraar wiskunde verbonden aan Duke University in North Carolina. 

 

 

Programma

9u00-9u45              Aanmelden – registratie (witte tent achter aula Q)

9u45-10u30             Introductie – praktische richtlijnen en spelregels (aula Qa)

10u30-14u00           Doorlopend finaleopdrachten met tijd voor lunch

14u00-15u00          Prijsuitreiking (aula Qa)