U bent hier

HVV kende afgelopen zondag de Prijs Vrijzinnig Humanisme toe aan de Vrije Universiteit Brussel en aan ererector Silvain Loccufier (foto).

De tweejaarlijkse Prijs Vrijzinnig Humanisme werd op zondag 11 december 2016 toegekend aan de Vrije Universiteit Brussel en aan haar ererector prof. em. Silvain Loccufier door de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV). De prijsuitreiking zal plaatsvinden op woensdag 21 juni 2017, ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Humanisme.

 

“We zijn zeer blij om als vrijzinnige onderwijsinstelling deze prijs te mogen ontvangen. We hebben er altijd naar gestreefd om onze humanistische waarden door te trekken in zowel ons onderwijs als in ons onderzoek. En we zullen dit ook altijd blijven doen.” - Caroline Pauwels

 

Over de Prijs Vrijzinnig Humanisme

De Prijs Vrijzinnig Humanisme wordt om de twee jaar toegekend door de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) vzw aan een persoon of organisatie die getuigt van een consequent volgehouden vrijzinnig-humanistische levenshouding, visie en engagement. Het is de belangrijkste prijs die wordt uitgereikt door de georganiseerde vrijzinnigheid in Vlaanderen en Brussel.

 

De Prijs werd voor het eerst toegekend in 1989. De vorige laureaten waren: Hein Picard (1989), Lucienne Herman-Michielsens (1991), Regine Beer (1993), Leo Apostel (1995), Hubert Dethier (1997), Dr. Willy Peers Centrum (1999), Hubert Lampo (2001), Wereldculturencentrum Zuiderspershuis (2003), Raymond Mathys (2005), Jaap Kruithof (2007), Karel Poma (2009), Etienne Vermeersch (2011), Marleen temmerman (2013) en Wim Distelmans (2015).

 

Aan de Prijs is geen geldbedrag verbonden. De winnaar krijgt een beeld van de hand van kunstenaar Paul Baeteman.

 

Motivering van de jury

De jury kent de Prijs toe aan de Vrije Universiteit Brussel omwille van haar vrijzinnige en humanistische profilering, de invulling die de instelling daar concreet aan geeft door het onderwijs te democratiseren en haar inzet voor vrij onderzoek, wars van dogma’s of ongefundeerde vooronderstellingen.

 

Prof em. en ererector Silvain Loccufier belichaamt als geen ander de waarden en principes uitgedragen door de universiteit. Hij wordt erkend voor zijn inspanningen om het project van de Vrije Universiteit Brussel die ideologische invulling te geven op cruciale momenten van haar bestaan, maar ook voor zijn levenslange engagement voor het vrijzinnig humanisme in het algemeen.

 

Van de jury maken de volgende personen deel uit: Eddy Boutmans, Gert De Nutte, Leona Detiège, Wim Distelmans, Sonja Eggerickx, Marieke Höfte, Assita Kanko, Erwin Pairon, Sylvain Peeters, Jurgen Slembrouck, Irene Tassyns, Mario Van Essche, Dirk Verhofstadt.