U bent hier

Op donderdag 17 oktober opent naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de VUB de tentoonstelling JRSLM – Paradise Lost Again haar deuren. Op de tentoonstelling van curator Hans De Wolf, nu al getypt als een van de hoogtepunten van het najaar, presenteren kunstenaars zoals Francis Alÿs, Thierry De Cordier, James Ensor, Joëlle Tuerlinckx en Michael Borremans hun werk. De tentoonstelling loopt tot 15 december en is gratis toegankelijk op volgende locaties: Pilar en Braem Gebouw (VUB) en SeeU – Usquare. Het is de eerste tentoonstelling in het nieuwe cultuurhuis Pilar.

 

De Wolf: “Hoe verder we doordringen in de nog jonge 21ste eeuw, hoe meer we ons bewust worden van een dwingende paradox die de 20ste eeuw onopgelost heeft achtergelaten: enerzijds wordt onze maatschappij bijna ondraaglijk rationeel, met codes en controles, te halen doelstellingen en  bedreigingen, terwijl anderzijds het nieuws dag na dag gevuld is met berichten van religieuze intolerantie, over conflicten die gevoerd worden in de naam van allerhande religies en opinies, met populisme en ‘fake news’ als de jongste telg in de groep.”

 

JRSLM – een tentoonstelling waarmee VUB haar ontstaan 50 jaar geleden viert – doet een poging te onderzoeken waarom dat zo is. De Wolf: “De kern van het verhaal komt neer op het feit dat alle kennis die op onze campus voor handen is, nooit zal volstaan om te bepalen wat er precies nodig is om een mens werkelijk VRIJ te maken en sterk genoeg om deze uitdagingen te doorstaan. Wanneer we willen begrijpen hoe zulke individuele vrijheid werkt, zou het wel eens kunnen dat we NOOD hebben aan een mystieke dimensie die onvermijdelijk steeds een HELLE en een DONKERE kant lijkt te bezitten, zoals het al altijd is geweest. En misschien moeten we daarbij gewoon proberen dit NIET te willen controleren…”

 

Praktische informatie

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en geopend van 17 oktober tot en met 14 december, dinsdag- zaterdag, 12u-18u. Gesloten op zondag, maandag, 1 november en 20 november (Sint Verhaeghen).

 

Locaties:

 • Pilar (Gebouw Y) en het Braemgebouw (vroeger gebouw M)
  Vrije Universiteit Brussel
  Pleinlaan 2
  1050 Elsene
   
 • See U – Usquare
  Fritz Toussaintstraat 8
  1050 Elsene
   

Een gedeelte van de tentoonstelling op de locatie See U – Usquare is moeilijk bereikbaar voor personen met een mobiele beperking wegens het ontbreken van een lift. De delen in het Braemgebouw en Pilar zijn wel goed bereikbaar.

 

Meer informatie:

vub.be/JRSLM

instagram.com/jrslm_paradiselostagain/