U bent hier

VUB, dat is meer dan studeren alleen. Zeker voor de 24 studenten die afgelopen weekend op het vliegtuig stapten richting Bogota, Colombia. Onder leiding van professor Michaël Dooms trekken ze  gedurende 3 weken op Handelsmissie in het kader van hun masterproef Handelsingenieur. Ilona Smis is een van die studentes die op avontuur trekt en speciaal omwille van dit unieke project voor een opleiding aan de Vrije Universiteit Brussel koos. Via de Instagram account van de VUB houdt ze ons een ganse week op de hoogte van hun avonturen in Zuid-Amerika.

 

 

Studenten die met de steun van Flanders Investment and Trade en in opdracht van bedrijven en organisaties als Barco, Reynaers Aluminium, VLAM of de Pollet Water Group de wereld intrekken en er voor hen marktonderzoeken, prospecties, klanten en leveranciers of distributeurs gaan opzoeken in het kader van hun masterproef én als onderdeel van hun opleiding. Het gebeurt buiten een universiteit in Canada nergens ter wereld. Niet verwonderlijk dus dat studenten zoals Ilona, sinds 1991 bewust voor de opleiding Handelsingenieur aan de VUB kiezen. “De handelsmissie geeft ons de mogelijkheid om de nodige praktijkervaring op te doen en de kennis die we de voorbije jaren opdeden in de praktijk om te zetten. Het feit dat we dat ook nog eens in een internationale multiculturele omgeving kunnen doen is een extra troef”. Van een troef gesproken als bijna afgestudeerde. “Ik heb tot nu toe nog geen spijt gehad van mijn keuze voor Handelsingenieur aan de VUB, een opleiding die de brug slaat tussen ingenieurs en economen. Elk jaar brengt een nieuwe challenge met zich mee. Elk vak, elke prof en elke assistent pusht je tot het uiterste en draagt bij aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. De vele opportuniteiten tot ondernemerschap die de Solvay Business School biedt, is ook iets wat ik enorm op prijs stel”.

 

Masterproef

De nieuwigheid voor de 29ste editie is dat de missie voor het eerst het onderwerp van de Masterproef vormt van de deelnemende studenten. “We merkten dat studenten die echt gemotiveerd waren wel heel wat tijd investeerden in dit project dat elk jaar professioneler werd. Daarom hebben we besloten om vanaf dit jaar de deelnemende studenten er hun masterproef te laten aan koppelen en de lat nog hoger te leggen,“ aldus Professor Dooms die het project begeleidt. “Studenten die dit jaar wilden deelnemen moesten anders dan voorbije jaren ook echt solliciteren om deel te kunnen nemen. Enkel de meest geschikte en gemotiveerde studenten werden geselecteerd. We willen niet enkel een uniek project zijn, maar ook kwaliteit bieden aan de deelnemende bedrijven die de ganse trip ook financieren. Want laat het duidelijk zijn, de studenten gaan in ieder geval niet op verlof in Colombia. Ze leveren er al jaren goed werk en eerdere edities hebben al vaker tot goede en grote samenwerkingen geleid”.

 

De handelsmissie geeft ons de mogelijkheid om de nodige praktijkervaring op te doen en de kennis die we de voorbije jaren opdeden in de praktijk om te zetten

 

ALLE VUB’ERS OP HANDELSMISSIE

Waar er voorlopig enkel op de studenten Handelsingenieur beroep werd gedaan, openen de internationale landsgrenzen vanaf volgend jaar ook voor andere VUB’ers. Want omwille van het succes en de vraag bij VUB-studenten komt er vanaf het academiejaar 2019-2020 ook een handelsmissie voor studenten van de opleidingen FotonicaToegepaste Economische WetenschappenCommunicatiewetenschappen en Master Bewegingswetenschappen: Sportmanagement. En ook de Bio-Ingenieurs overwegen het voorstel. “Zo kunnen nog meer VUB’ers van deze unieke ervaring genieten en hun praktijkgerichte of entrepreneurial skills ontwikkelen in een internationale context,” aldus professor Dooms. “En uiteraard hopen we de komende jaren alleen maar meer opleidingen in dit project te betrekken”.  

 

HOLA SUPERMERCADO

Dat er voor Colombia als bestemming wordt gekozen is geen toeval. “Colombia is een land dat een brede waaier aan opportuniteiten biedt aan Belgische ondernemingen. Vooral binnen de healthcare en farmaceutica, energie en mijnen, voeding en drank of de petrochemie,” vertelt Ilona ons. “Dat het vooral in het Spaans te doen zal zijn wordt aanpassen, maar voor alles is een er een oplossing. Gelukkig spreken tal van studenten al een aardig mondje Spaans, enkele anderen volgende de voorbije maanden een spoedcursus. En voor de zekerheid voorzien we ook enkele tolken ter plekke”. Omdat een Handelsmissie ook heel wat praktische zaken inhoudt reizen Ilona en 2 andere studenten drie dagen voor de rest van de groep af. In die periode is het de bedoeling dat ze er alle logistieke voorzieningen en praktische zaken zoals sim-kaarten etc. regelen zodat de rest van de groep meteen aan de slag kan wanneer ze landen. “De voorbereiding is al heel intensief geweest dus we kijken er wel echt naar uit om te vertrekken,” vertelt Ilona ons.

 

Elk vak, elke prof en elke assistent pusht je tot het uiterste en draagt bij aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling

PALMBOMEN EN VIDEOLESSEN

Terwijl de studenten in kwestie Colombia veroveren gaan de lessen aan de VUB ondertussen wel gewoon verder. “Gelukkig wordt onze afwezigheid goed opgevangen omdat alle lesmateriaal opgenomen wordt zodat we het later kunnen herbekijken. En de proffen staan ook klaar om achteraf onze vragen te beantwoorden. Daarom dat we het er na drie drukke weken toch op wagen nog een week exotischere oorden op te zoeken en wat rust onder de palmbomen in te plannen”. We kijken al uit naar het vakantiekaartje! 

 

 

Benieuwd naar de avonturen van onze studenten Handelsingenieur? Volg het op de voet via onze Instagram account!

 

Interesse in onze opleiding Handelsingenieur? Informeer je op onze Infodagen