U bent hier

Uit een nieuwe studie van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat Belgen achterop hinken voor het gebruik van betaalkaarten, en dat terwijl Belgen een grote liefhebber zijn van betaalkaarten. Waarom blijft cash met een aandeel van 63 procent dan zo dominant? Volgens Leo Van Hove, econoom aan de VUB, is dat vooral te wijten aan de handelaar dan aan de consument. 

 

Het onderzoek van de ECB vroeg aan de consumenten om een dagboek bij te houden en moesten aangeven wanneer ze cash betaalden, ook de mogelijkheid hadden om met de kaart te betalen. In bijna 80 procent van de gevallen werd cash betaald omdat er geen mogelijkheid bestond om met de kaart te betalen. Dit staat in contrast met de betaalvoorkeur van de consument, 66 procent van de consument heeft namelijk een sterke voorkeur voor betaalkaarten.

 

“Kortom, de studie van de ECB laat uitschijnen dat het knelpunt voor een efficiënter betaalverkeer in België voor een groot deel aan de kant van de handelaar moet worden gezocht. Het aanbod is de (opgekropte) vraag dus niet gevolgd”, besluit professor Van Hove. 

 

Lees het volledige opiniestuk in De Tijd.