U bent hier

De week van 19 februari staat dankzij de studentenraad volledig in het teken van de student. Na de succesvolle mobiliteitseditie van de ‘Week van de student’ in 2017, die uitmondde in een nachtbus richting de campus in Etterbeek, richt de studentenraad dit jaar haar pijlen op de dalende studentenparticipatie. ‘Het zou iedereen verbazen hoeveel je als student kan beïnvloeden en beslissen aan de VUB.’

 

Van maandag 19 februari tot en met vrijdag 23 februari organiseert de studentenraad elke dag een activiteit in het kader van de ‘Week van de student’. Van Etterbeek tot in Jette en het centrum van Brussel, je kan hen die week overal terugvinden.

 

Tijdens de week van de student stelt de studentenraad niet alleen haar werking voor, maar brengt ze ook een aspect van het campusleven onder de aandacht. Dit jaar kiezen ze resoluut voor studentenparticipatie: 

 

‘Student zijn gaat om meer dan louter studeren’, vindt Otto Cartrysse, ondervoorzitter van de studentenraad. ‘Je studententijd vormt je ook als persoon en dat gebeurt niet alleen in de lessen. Aangezien we het engagement van de studenten de laatste jaren steeds verder zien afnemen, hebben we besloten om tijdens de week van de student te focussen op studentenparticipatie.’

 

‘Ik denk dat het iedereen zou verbazen hoeveel je als student kan beïnvloeden en beslissen aan de VUB’, vult Carmen Mazijn, bestuurder internationale zaken voor de studentenraad, aan. ‘Als studentenvertegenwoordiger kan je een invloed uitoefenen op alle studentenvoorzieningen. Dus als je iets wil veranderen, stel je dan kandidaat voor een van de raden en verander het, want het kan gewoon.’ 

 

 

Wat staat er op de agenda?

 

 

Om studenten een beter idee te geven van de werking van de studentenraad, stelt de studentenraad zowel de voorbereidende vergadering in Etterbeek op maandag als de plenaire vergadering in Jette op dinsdag open voor studenten. Na de vergadering volgt telkens een informele infosessie in de respectievelijke loungebars.

 

Op woensdag organiseert de studentenraad samen met het International Student Platform de “VUB Student Conference”. ‘We bespreken verschillende onderwerpen in focusgroepen zoals de verbetering van de contacten tussen internationale en lokale studenten en de rol van studenten in internationalisering. In het tweede deel worden de resultaten van die focusgroepen voorgesteld aan de beleidsmakers van de VUB zoals rector Caroline Pauwels’, geeft Carmen mee.

 

Donderdag trekt de studentenraad de stad in met VUBrusselt. Er staan die dag heel wat leuke activiteiten gepland zoals een citygame, een afterwork drink en de lancering van het participatieplatform VOX.VUB. De nacht wordt afgesloten met een fuif tot de laatste nachtbus – een verwezenlijking die voortkwam uit de voorgaande editie van de week van de student.

 

De week wordt op vrijdagmiddag afgesloten met een plons in het gloednieuwe VUB-zwembad. ‘De plaatsen zijn beperkt, dus studenten moeten zich zo snel mogelijk inschrijven.’

 

Laat je stem horen

 

 

Wil jij je net als Carmen en Otto inzetten voor je medestudenten? Stel je dan tussen 19 februari en 7 maart kandidaat voor de studentenraad of faculteitsraad.  

 

Kan je door je andere engagementen geen tijd meer vrijmaken voor de studenten, opleidings- of faculteitsraad? Niet getreurd, er zijn nog manieren waarop je je stem kan laten horen. Zo kan je niet alleen een invloed hebben op je opleiding via de onderwijsevaluatie, maar ook op de studentenvoorzieningen via de studentenvertegenwoordigers:

 

‘We willen graag weten wat de studenten denken. Officieel vertegenwoordigen we de volledige studentenpopulatie, maar ook wij zijn niet altijd op de hoogte van alles wat er op campus leeft. Elk van de evenementen is een moment waarop we feedback kunnen krijgen van de studenten’, besluiten Otto en Carmen.