U bent hier

“Het is helemaal niet nodig om afval te produceren bij alles wat we verbruiken.” Zero Waste neemt deze filosofie als basis en gaat de uitdaging aan om alternatieven te zoeken. De studenten van de Vrije Universiteit Brussel blijken alvast geïnteresseerd: een workshop op 4 mei lokte een volle promotiezaal en de Zero Waste Day op 22 april was ook een succes.

 

Het begon met een ‘Zero Waste Day’, waarbij UCOS, S.E.A en het Green Team een repaircafé op touw zetten. Daar konden kledij, fietsen en elektronica werd hersteld. Het Recupelcafé was ook aanwezig om afgedankte kleine elektronica in te zamelen voor recyclage of hergebruik in samenwerking met de Elsenese kringloopwinkel.

 

 

België sorteerkampioen

Op de workshop zorgde Ferran Rosa van Zero Waste Europe voor een eyeopener en relativeerde onze Belgische titel van ‘Europese sorteerkampioen’. Dat in België bijna de helft van het huishoudelijk afval gerecycleerd of gecomposteerd wordt, moet wel genuanceerd worden. Enkele EU-landen waar huishoudelijk afval ongesorteerd naar een verbrandingsoven of zelfs naar stortplaatsen gaat, hebben in het totaal minder afval per capita. Het restafval kan hier dus nog een pak minder.

 

Minder Afval
Ortja Wille van de blog ‘Schonestadsmeisje’ kwam tijdens de workshop vertellen over de levensstijl die met ‘Zero Waste’ samengaat. Het publiek kreeg concrete tips mee over hoe je minder afval kan produceren. De basisprincipes zijn simpel:

 

1) Weiger die plastiekzak: wat je niet gebruikt hoef je niet weg te gooien;

 

2) Verminder de hoeveelheid aan spullen die je koopt en gebruikt: wat heb je echt nodig?

 

3) Herbruik en herstel wat nog bruikbaar is: wees creatief;

 

4) Sorteer en recycleer: zorg dat wat je wel weggooit op de juiste plek belandt;

 

5) Compost is je vriend: als het in de GFT-bak mag dan hoort het daar ook.

 

Wie prompt een opruimbui krijgt: denk aan tweedehands. Zo zijn er bijvoorbeeld Second Hand Campus Etterbeek op Facebook, Brussel Verniet of Freecycle VUB.
Volgend academiejaar streven het Brussels StudentenGenootschap, de  studentenraad en GreenTeam naar Zero Waste drinken met de herbruikbare bekers op TD’s.

 

Zero Waste Europe

Zero Waste Europe (https://www.zerowasteeurope.eu/) ontstond uit enkele Italiaanse bottom-upbewegingen die tegen het rampzalige lokale afvalbeheer in verzet kwamen en uitgroeiden tot een netwerk dat druk wil zetten op Europees niveau voor een circulair afvalsysteem en materialenkringloop.