Waarom een eredoctoraat? 

Woensdag 17 november 2021. Antoni Ribas ontvangt een eredoctoraat van de VUB en het universitair ziekenhuis UZ Brussel als erkenning voor zijn baanbrekende bijdragen op het gebied van kankerimmunotherapie en in het bijzonder de behandeling van melanoom.

"The biggest investment we can make in our lives is to be able to change how human disease happens."

Over zijn carrière

Van een levenverwachting van weken tot een leven zonder teken van kanker

Gevraagd naar de vooruitgang in kankeronderzoek, zegt Antoni Ribas dat de leerboeken over kanker de laatste tien jaar meer zijn veranderd dan in de voorbije eeuwen. Hijzelf heeft daar een groot deel in. Toen hij begon patiënten met geavanceerde huidkanker te behandelen, reageerden amper één op de twintig op een behandeling. Van die periode zegt hij dat geen enkele arts-wetenschapper die goed bij zijn verstand was zich wou specialiseren in dat soort kankerbehandeling. Geavanceerde huidkanker werd beschouwd als een van de ergste kankers, waar zo goed als niet tegen te beginnen was. Maar ondertussen, en mede dankzij zijn eigen onderzoek, leiden doelgerichte therapieën en immunotherapieën tot resultaten die tot voor kort ondenkbaar waren. Momenteel wordt bij meer dan de helft van zijn patiënten de huidkanker kleiner, een genezingsproces dat jaren aanhoudt. Sommige patiënten kwamen bij Antoni Ribas binnen met een levensverwachting van enkele weken tot een paar maanden. Een deel ervan leeft nu, bijna twintig jaar later, nog steeds en vertonen geen teken meer van kanker. 

Langleef-algoritme

Samen met een collega ontwikkelde ribas een algoritme dat de graad voorspelde waarin een patiënt met geavanceerde melanoomkanker op een behandeling zou reageren.

Bruggenbouwer

Antoni Ribas verbindt kennis uit de klinische praktijk met laboratoriumonderzoek en vice versa. Weinigen zijn daar zo bedreven in als hij.

Wat is een eredoctoraat?

Sinds 1978 reikt de VUB elk jaar eredoctoraten uit aan persoonlijkheden met de meest diverse achtergronden die zich op een opmerkelijke manier hebben ingezet voor hun vakgebied en voor de maatschappij.  Vanaf dit plechtige moment van erkenning dragen zij de eretitel van Doctor Honoris Causa van de VUB. 

Alles over eredoctoraten